Jump to content

Látogatás a pokol harmadik bugyrában

2014. 03. 13. 11:06

Bár rajongok az olasz konyháért, és otthon is gyakran főzök különféle tésztákat, lasagne-t, panna cottát, ha étteremről van szó, óvatos vagyok. Budapesten ugyan rengeteg pizzázó és olaszos étterem létezik, kiváló minőségűt viszont annál nehezebben talál az ember.

Az olasz konyha kiválóságának tulajdonképpen két fontosabb sarokköve van: a jó minőségű, friss alapanyag, anélkül megette a fene az egészet, illetve a kézzel való készítés. Egy magára valamit adó olasz étteremben nem csak a gnocchi készül házilag, de bizony a tészták is. Ezért ha egy igazán jó olaszos vacsorára vágyom, akkor az Il terzo cerchio kitűnő választás: kiváló minőségű, eredeti olasz alapanyagokból dolgoznak, és mindent maguk készítenek el.

Már ahogy leülve körülnézek, megnyugodva hallom az olasz szót egy-egy asztal mellől. Ez az első biztos jele, hogy autentikus helyen járunk: a Magyarországon élő, vagy ide látogató olaszok is szívesen esznek itt. Az étterem belseje otthonos, mégis elegáns hangulatot sugároz íves plafonjával, kőborítású falaival, vaskos fa asztalaival.

Maga a név is igen szellemes. Dante Isteni színjátékában a falánkok a pokol harmadik bugyrába kerültek, ami olaszul: il terzo cerchio. Minket azonban ebben a bugyorban szerencsére nem büntetnek savas esővel torkosságunkért. Pincérünk udvarias és gyors, remek olasz borokat kínál, illetve a figyelmünkbe ajánlja a napi friss halválasztékot, mely egyenesen a tengerről érkezett.

Előételnek egy nagy tál olasz sajt és felvágott tálat kérünk, illetve nyers bélszín szeleteket, hozzá lapos pizzatészta érkezik körítésnek. Nem kell sokat várnunk, máris elmerülhetünk az élvezetekben. A felvágottak, húsok pillanatok alatt eltűnnek a tányérokról, a bélszín is pompás, a rukkola-ágyra feltornyozott selyempapír vastagságú szeletek szinte szétolvadnak a szájban.

A társaság két tagja friss tengeri halat rendelt, amit a felszolgáló fürge, szakavatott kezekkel bont szét az asztalunk mellett, így nekünk már nem kell a szálkákkal viaskodni. A hal textúrája pompás, nem szétesős, az íze pedig szolid, visszafogott.

Én egy spaghettit kérek friss tenger gyümölcseivel. Elégedetten konstatálom, hogy a tányéromban a paradicsomszószos al dente tészta tetején valóban királyrák, kagyló és polipgyűrűk hevernek gazdagon, és nem próbálják meg feljavítani sok más olaszos étteremhez hasonlóan rettenetes surimi darabkákkal, vagy konzerv-kagylóval.

Ezen felül asztalunkhoz érkezik még egy tányér gnocchi, gorgonzolás öntettel. A kis krumplinudlikon már messziről látszik, hogy helyben készítették, valódi burgonyából, és nem porból. Az ízük sem okoz csalódást: a mennyei szószba meghempergetett falatkák nem kemények, vagy gumiszerűek, nem nehezítik el a gyomrot.

Desszertet ezúttal nem kértünk, de korábbi látogatásaink tapasztalatából bátran kijelenthetem, hogy sem a creme brulé, sem a panna cotta, vagy a profiterol nem egy rossz választás.

Egyszóval ha egy kis olasz hangulatra vágyunk Budapest szívében, akkor irány a Dohány utcában a harmadik bugyor!

(Képek: ciaochowlinda, saját)