Jump to content

Falatnyi Spanyolország

2014. 03. 09. 11:21

Budapest színes gasztronómiai kínálatának hála nem kell azonnal repülőjegyet foglalnunk, ha egy kis spanyol hangulatra vágyunk, hiszen találkozhatunk Tapas-bárokkal a Bazilikánál, a Zsigmond térnél, a Kálvin térnél, vagy Szentendrén. Mi ezek közül hármat kóstoltunk végig.

A ’tapas’ szó eredetét kutatjuk, akkor az egyik legelterjettebb változata a spanyol ’fedő’ (tapa) szóra vezeti vissza. Eszerint régen a boros poharakra kistányért helyeztek, hogy ne mászkáljanak bele a bogarak, és ne szálljon bele a por. Ezekre a kistányérokra tettek apró falatkákat, borkorcsolyákat.

Spanyolországban nagy kultúrája van a tapas bároknak, melyek igazi közösségi élménnyé varázsolják az étkezést. Tapas rendkívül sok mindenből lehet, amit kis porciókra lehet osztani: olajbogyó, sajttálak, sonka-válogatás, kolbászkák, tengeri herkentyűk, sütött, főzött ételek, saláták, szendvicsek, bruscetta. Minél nagyobb a baráti társaság, annál több ételt kóstolhat végig az ember. A tapasokat az asztal közepére teszik, és borozgatás, beszélgetés közben lehet csipegetni a tálakból.

Zizi Bubbles and Tapas

Tavaly áprilisban, a belváros közepén nyílt meg az ország első pezsgőbárja. Céljuk az volt, hogy egy olyan elegáns, de nem feszélyező hangulatú helyet hozzanak létre, mely ’zizi’ módon ugyan, de csúcsminőséget kínál. Emellett igyekeznek a már más országokban elterjedt pezsgőfogyasztási kultúrát itthon is meghonosítani. A legkiválóbb minőségű magyar és francia pezsgők mellé kínálnak apró falatkákat, tapasokat. A Zizibe a belső kialakítása miatt is érdemes ellátogatni, igen hangulatos, ízlésesen és igényesen megtervezett étterem. Az italainkat, és az ételeket hamar megkapjuk, pincérünk figyelmes és fürge, de egyáltalán nem tolakodó. Már maga a tálalás nagyon guszta, a színes, változatos falatkák kőszerű, fekete kerámialapon érkeznek, mellette házi készítésű kenyér. A birsalma-lekváros sajtválogatás, a sülthagymás bélszín, illetve a serrano sonka válogatás is kiváló választás volt, ám a desszertként fogyasztott csokikrémes churrosra még napokkal később is meghatottságtól eltelve gondolok vissza.

(további infó: zizibar.hu)

Pata Negra 

Neve spanyolul fekete patát jelent, de azt a minőségi szintet is jelöli, amelybe beletartozik minden spanyol különlegesség, köztük a sonka és a bor is. A tulajdonosok több éves Spanyolországi tartózkodás után hozták létre két budapesti éttermüket a Kálvin, illetve a Zsigmond térnél, mellyel tisztelgni szeretnének a spanyol kultúra és gasztronómia előtt. Nagy választékban lehet kapni a több hónapig érlelt serrano sonkatálakat, de nem szabad kihagyni ottjártunkkor a manchego és füstölt juhsajt tálakat sem! Aki szereti a tengeri herkentyűket, mindenképp tegyen egy próbát a de a sült bébi tintahallal, vagy a fokhagymás szívkagylóval, nem fogja megbánni. A kiszolgálás gyors és udvarias, és az eredeti spanyol borok is kiválóak, habár némelyik igen erős, még a magyar borokhoz szokottak számára is (és ezt a legmélyebb tapasztalat mondatja velem...)

(További infó: patanegra.hu)

Barcelona 

Szentendre főterétől pár lépésre, a Szerb utcában található aprócska étterem, hangulatos belső kerthelységgel. A külföldi turistákra való tekintettel nem csak spanyol tapasokat, vagy igazi bivalytejből készült mozzarellát, de klasszikus magyar fogásokat is kínál az étterem. Mi azonban inkább a mediterrán hangulatra vágyva fokhagymás-chillis királyrákot és argentín hagymás steak-et rendeltünk, melyekben nem is kellett csalódnunk. Az étterem gyerek-, és kutyabarát, nem kell tehát aggódnunk, ha inkább a családdal látogatnánk el ide a hétvégén. Egy finom ebéd a Barcelonában egy belvárosi sétával összekötve remek programnak ígérkezik.

(További infó: barcelonabar.hu)

(Képek forrása: kicsi : foodfolio, saját)