Jump to content

Újrakezdés munkafronton

2020. 05. 19. 19:00

Nem kell és nem is szabad mindent a koronavírusra fogni, de többen váltak az utóbbi időben munkanélkülivé és van, aki már a koronavírus előtt is a munkahely, munkaváltáson gondolkodott.

A koronavírus időszaka újrarendezhette az életünket, a gondolatainkat. Akit nem önként száműzött az élet munkaváltásra, az is szembe találhatta magát az újrakezdéssel. A motiválatlanság, a rossz munkahelyi légkör, a nem megfelelő feltételek és a fizetéssel való elégedetlenség mind elindíthatja az emberben azt a gondolatot, hogy valami másban kell gondolkodni.

Aki eleve érlelte magában a munkahelyváltás gondolatát, a koronavírus csak pont lehetett az i-re. Másokat váratlanul érhetett a korlátozások miatti bezárások, volt, akinek ez a munkahelyébe került. Bármelyik helyzetet is hozta az élet, meg kell oldani.

Az újtól nagyon sokan félünk, vagy sokat gondolkodunk azon, hogy mi lenne a megfelelő lépés. Más, ha önszántunkból döntünk úgy, hogy belevágunk valami újba, és más, ha arra rákényszerítenek. Ezért, ha új munkahelyet keresünk, annak van egy előzménye, önszántunkból, vagy más miatt kényszerülünk váltani. Új munkahely után nézni tehát más lehet a két helyzetben, de mindkettő esetében érdemes lecsendesedni és elgondolkodni azon, hogy mivel foglalkoznál a legszívesebben. Merd feltenni magadnak a kérdést, és legalább ilyen őszintén is válaszolj. Mivel szeretnél foglalkozni? Ha ugyanis az új munkád nagyon el fog térni attól, amit szeretnél csinálni, az a kiégéshez vezet és csakis a pénz fog motiválni, de eljön az idő, amikor már a fizetés sem biztos, hogy elég ahhoz.

A megfelelő önismerettel bíró személyek tisztában vannak gyengeségeikkel és ugyanúgy az erősségeikkel is. Nem árt azonban, ha ez le is írod magadnak. Egészen más gondolatban végig futtatni, hogy miben vagyunk jók és min lehet még erősíteni, mintha azt leírva is látjuk. Ezek ismeretében nemcsak az új munkahely keresésében gondolkodhatsz, hanem kereshetsz iskolát, tanfolyamot vagy képzést magad számára, amellyel új kapukat nyithatsz ki magad előtt.

Túlzó vágyaink megvalósulását gátolják a nem realisztikus gondolatok. Ha el szeretnénk érni céljainkat, nemcsak merésznek kell lenni, de nem árt két lábbal a földön állni. Nem akarhatsz énekes lenni, ha nincs jó hangod. Meg lehet próbálni, csak nagy lesz a csalódás és a bukás.

Ha egy egészen más területen keresed önmagad, akkor meg lehet próbálni a váltást úgy, hogy csak hobbiként, szeretetből végzed, vagyis kicsiben kipróbálod. Ha jobban megy úgy, mint gondoltad, és a visszajelzések is arról tanúskodnak, akkor gondolkozhatsz nagyobban is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)