Jump to content

Kajakóma? Munkában igen kellemetlen

2019. 09. 10. 19:00

Egy összejövetelnek és ünnepi alkalomnak sem az evésről kellene szólnia, de az ember szeret étellel ünnepelni, ezért minden nagyobb rendezvény elmaradhatatlan cselekedete az evés.

Egyébként, az életünk alapja is az evésen múlik, hiszen a testünk csak a megfelelő mennyiségű és minőségű étel és folyadék bejuttatásával képes jól működni. Máskülönben egyre több egészségügyi probléma jelentkezik.

A hétvégi ebéd elfogyasztása után, ha a tennivalóink és a programjaink is megengedik, akkor szívesen dőlünk le néhány percre a kanapéra. Akár még egy kis szieszta is belefér a napirendbe, de annál kellemetlenebb, ha az étkezés utáni fáradtság a munkahelyen jelentkezik. Ez az a jelenség, amelyet a köznyelvben csak kajakómának hívunk, és nem túl jókor jelentkezik. Van már olyan munkahely, ahol bevezették az ebéd utáni pihenőt, de ez nem a mi hazánkban és egyáltalán nem a nagy általánosságban alkalmazható. Az étkezésre szánt időt ugyan minden munkaadónak biztosítania kell, de se mód, se lehetőség és a szokás sem engedi meg, hogy evés után pihenjünk egyet. A kajakóma pedig jelentkezhet, de nem is csoda, hiszen a szervezetünk emészt, energiát használ fel.

Nincs idő és lehetőség sem arra, hogy pihenjünk egyet ebéd után a munkahelyünkön? Egyáltalán nem meglepő, és ezért ne a munkaadót okoljuk, hanem nekünk kell az evésre sokkal jobban odafigyelni, ha nem szeretnénk kellemetlen helyzetbe kerülni. A kajakóma tehát természetes folyamat, mert míg az emésztésre koncentrálódik az energiakészlet, addig a testnek pihennie kellene. Ezt munkában nem tudjuk magunknak megengedni, ezért nekünk szükséges okosan cselekedni.

A nehéz, gyomrot eltelítő ételek helyett könnyebb, egészséges ebédet érdemes fogyasztani. Az energiát és a kellő tápanyagokat biztosítani szükséges, de nem mindegy, hogy az mivel. Nemcsak a minőségre érdemes odafigyelni, hanem a beosztásra is. Sokkal célszerűbb kisebb adagokban bevinni az energia utánpótlását.

Az ebédidő mindenki számára jár, de nem kötelező azt csak az evésre korlátozni. Amennyiben jut rá idő, úgy érdemes egy kis sétát, akár tornát is levezényelni. Néhány nyak-, váll-, fejkörzés és guggolás jót tehet. Mindezt nehéz nagyon tele gyomorral véghezvinni, ezért jobb, ha nem esszük magunkat dugig.

Az ebéd belapátolása után érdemes egy kicsit szusszanni, feltéve, hogy az belefér az időbe.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)