Jump to content

Távmunkázz, ha tudsz!

2014. 08. 27. 13:09

Nemcsak a sikertelenül állást keresőknek, hanem a kisgyermekükkel otthon lévő édesanyáknak is jó pénzkereseti lehetőséget jelenthet a távmunka, ám Magyarországon sajnos ennek még nem alakult ki a kultúrája.

Sokak számára csábító úgy jövedelemhez jutni, hogy ezért ki sem kell tenniük a lábukat otthonról. Nem a nagyobb részvénypakettel vagy vállalkozással rendelkezőkre gondolunk, akikhez folyamatosan folyhat a pénz, osztalék vagy egyéb részesedés formájában – ez csak egy rendkívül szűk körnek adatik meg. A távmunka már jóval többek számára elérhető, feltéve, hogy szeretnek és tudnak otthon dolgozni, ehhez megvannak a technikai feltételeik és azokat képesek is kezelni.

A távmunka és az otthon végzett munka közé nem szabad egyenlőségjelet tenni, mivel az előbbi szélesebb értelmű fogalom – figyelmeztet a Központi Statisztikai Hivatal tájékoztatója. Távmunkának tekintjük a munkavégzésnek azt a formáját, amikor a munkavállaló nem a hagyományos munkahelyen, hanem attól távol végzi el rendszeresen napi munkáját, melynek eredményét a kommunikációs és információs technológiák alkalmazásával juttatja el munkaadójához. A fogalom lényege a munkahelytől való függetlenség: a munkát ott végzi, ahol az számára a legkényelmesebb, ahol a munka környezete a legideálisabb. Az otthonról végzett távmunka a legelterjedtebb, de alternatív munkahelyként számításba vehető a teleház, a távmunka-központ, a teleiroda és egyéb helyszínek.

Az otthoni munkavégzéssel foglalkoztatottak fogalma tehát szűkebben értelmezett a távmunkánál. Az otthoni munkavégzés otthonról történik, egy e célra rendszeresített külön helyiségben vagy az otthon más részében.

A távmunka mind a munkaadó, mind a munkavállaló számára előnyös lehet, mindenekelőtt azért, mert költséget takaríthatnak meg, emellett kényelmesebb is e foglalkoztatási forma. A munkaadó például a béren felül egy sor olyan költséget – iroda fenntartása, infrastruktúra működtetése – is megspórol, ami személyes jelenlét esetén fel szokott merülni. Ezek még akkor is jelentős könnyebbséget jelentenek, ha egyes cégek még hajlandók a távmunkázó mobil- és internethasználati díjait megtéríteni.

A távmunkás pedig órákat és pénzt takaríthat meg azzal, hogy nem kell bebumliznia munkahelyére, akár kocsival, akár tömegközlekedési eszközzel, ráadásul a blokkoló óra réme sem kísérti, általában szabadabban eldöntheti, mikor végzi el a rá kiszabott feladatokat.

A felmérések szerint nemcsak a „hagyományos” álláskeresésbe belefáradtak, hanem a kisgyermekükkel otthon lévő anyukák vadásszák a távmunka-lehetőségeket. Ám nincs könnyű dolguk, Magyarországon ugyanis még nem igazán elterjedt e foglalkoztatási forma. Míg például az Egyesült Államokban, Finnországban és Hollandiában a munkavállalók egynegyede távmunkás, addig idehaza az arányuk alig 3-5 százalék lehet – állapította meg a proffession.hu. Különösen a kisebb, 30 fő alatti cégek, valamint az államigazgatásban, az egészségügyben és az oktatásban lévő munkaadók nem élnek a távmunka-nyújtási lehetőséggel, jórészt tevékenységük jellegére hivatkozva, de amiatt sem, mert úgy érzik, ezáltal adataik kevésbé lennének biztonságban.

(fotó: mlmepitok.hu)