Jump to content

Mégsem a tízezer óra gyakorlat teszi a mestert?

2014. 07. 29. 11:07

Ha valaki a világhírű zenész, sportoló, vállalkozó, vagy festő babérjaira akar törni, az eddig népszerű elmélet szerint nem kell mást tennie, mint gyakorolni az adott tevékenységet 10,000 órán át, míg el nem éri az óhatatlan tökéletességet. Egy friss kutatás azonban most megkérdőjelezi a gyakorlás fontosságát.

A világhírű bestseller író, Malcom Gladwell nevéhez fűződik a ’tízezer óra szabálya’.

Gladwell egyik népszerű tudományos könyvében számos meggyőző példán keresztül mutatja be elméletét, mely szerint ahhoz, hogy világklasszisok legyünk bármely területen, összesen 10,000 órányi elmélyült gyakorlásra van szükségünk. Így volt ez például a Beatles esetében is, akik a hamburgi mulatóban töltött idejük során hónapokig játszottak hosszú éjszakákon keresztül, a temérdek gyakorlásnak köszönhetően pedig a világ egyik legsikeresebb zenekarává kovácsolódtak össze. Gladwell szerint Bill Gates is azért törhetett olyan magasra, mert már kora tinédzser éveitől fogva használt számítógépet.

Ám most egy új princetoni kutatás megcáfolni látszik Gladwell népszerű teóriáját, számolt be róla legutóbb a Business Insider.

Nyolcvannyolc eset vizsgálatából ugyanis az látszik, hogy az elmélyült gyakorlás bizonyos területeken csupán a teljesítmény 12%-áért felelős. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen tárgykört érint a temérdek gyakorlás, hiszen az területenként egészen eltérő eredményt is hozhat. A kutatás megállapította, hogy játékokban a gyakorlat a teljesítmény 26%-áért felelős, zenében 21%, sportokban csupán 18%, oktatásban 4% és szakmákban 1%.

Ezeknek a hatalmas eltéréseknek az lehet az oka Frans Johansson szerint, hogy az elmélyült gyakorlás azokon a területeken tud igazán kézzel fogható sikereket hozni, amelynek stabil, megingathatatlan alapjai vannak. Ilyen például a tenisz, a sakk, vagy a klasszikus zene, ahol a szabályok sohasem változnak, így alapos felkészültséggel valóban a legtöbbet tudjuk kihozni magunkból. Más, bizonytalanabb alapú területeknél azonban, mint amilyen a rock and roll, a szabályok sokszor fabatkát sem érnek.

Azért nem kell mindjárt csalódottan kiszedni a gyereket az iskolából, vagy lebeszélni a focizásról, hiszen a sok gyakorlás valóban nagyon fontos, csak talán nem annyira életbevágó, mint ahogy azt eddig gondoltuk.

A kérdés, amit ezek után a tudósoknak meg kell válaszolniuk: mi más teszi, a gyakorlaton kívül még, a mestert?

(Kép: rollingstone.com)