Jump to content

Zsebtolvajok módszerei

2014. 07. 22. 11:13

Igen kellemetlen tud lenni, ha az utcán kedvesen útbaigazítunk egy szimpatikus, eltévedt turistát, hogy aztán csak otthon, eltűnt pénztárcánk után kutatva vegyük észre, csalás áldozatai lettünk.

A kutatók szerint az agyunk úgy van huzalozva, hogy a figyelem-, és észlelőközpontunk szeszélyességének köszönhetően könnyen be lehet minket csapni. Éppen ezért a sikeres zsebtolvajoknak nem is annyira fürge ujjakra van szüksége, hanem az agyunk vakfoltjainak alapos ismeretére. Néhányuk oly mértékben tökélyre fejlesztette eme tudását, hogy a szakemberek a segítségükkel próbálják feltárni az emberi agy működését.

Ezek a vakfoltok részben azért lehetnek, mert eredendően nem vagyunk arra tervezve, hogy párhuzamosan csináljunk több dolgot. Ez legtöbbször előnyünkre válik, hiszen csak így tudunk egy feladatra koncentrálni, miközben kiszűrjük a külvilágból érkező zavaró ingereket. Egy tehetséges szélhámos azonban ügyesen kihasználhatja eme tuljdonságunkat. A trükk részben abból áll, hogy a zsebtolvajok különféle módon elterelik az áldozatok figyelmét.

Az egyik klasszikus módszer szerint az egyik tolvaj ’véletlenül’ beleütközik valakibe az utcán, majd a társa is nekisodródik mindkettejüknek. Az általuk kezdeményezett álvita során pedig gyorsan ellopnak mindent, amit csak tudnak a gyanútlan áldozattól. Azzal, hogy egy valami felé, a kialakult vitára irányítják az ember figyelmét, elterelik máshonnan, például a táskájáról.

A másik bevált taktika inkább pszichológiai jellegű. A zsebesek előszeretettel lézengenek például „Óvakodjon a zsebtolvajoktól!” feliratú táblák környékén. Ha valaki ezekre rápillant, azonnal meg akar bizonyosodni róla, hogy a pénztárcája még mindig a nadrágja zsebében van, ezzel azonban abban a szent minutumban fel is fedte a rejtekhelyet a tolvajok előtt!

De léteznek ennél sokkal kifinomultabb módszerek is. 2009-ben egy orosz üzletember nyolcvanezer dollár készpénzt adott át önként egy nőnek, aki feltehetőleg hipnotizálta őt.

A szórakozóhelyek és vigalmi negyedek környékén is sok zsebtolvaj található, akik igyekeznek a járókelők némileg bódultabb állapotát a maguk előnyére fordítani. A szakember szerint azonban a legtöbb zsebtolvaj opportunista módon dolgozik. Nem tervezik meg előre a rablásokat, ám ha látnak egy kínálkozó lehetőséget, azonnal lecsapnak.

És hogy mi az ellenszer a zsebtolvajok ellen? A legokosabb, tanácsolják a szakértők, ha nem bambulunk el túlságosan nyilvános helyeken. Egy zsebtolvaj nem szívesen közelít meg olyanokat, akik észrevehetően folyamatosan fürkészik a környezetüket.

(BBC, kép: pankesum.worldpress.com)