Jump to content

Gombászás, de csak ésszel

2015. 10. 18. 17:00

Ősszel is lehet mit betakarítani. A haszonkertek adta terméseket ugyan már betermeltük, de az erdők és mezők még bőven kínálják számunkra az ízletes gombákat. A gombászással egybekötött túrázás, vagy a túrázással egybekötött gombászás családi foglalatosság is lehet.

Egy igazi gombász nem csak úgy a semmiből lesz, hanem tanfolyam keretén belül tanulja meg a gombákkal kapcsolatos ismereteket. Szakértelem nélkül is lehet gombákat keresni, ám arra vigyázni kell, hogy ha le is szedünk laikusként bármilyen gombát, azt nem szabad elfogyasztanunk csak akkor, ha egy hozzá értő szakember alaposan szemügyre vette gyűjteményünk példányait. Az erőben ugyanis nagyon sok olyan mérgező gomba van, amely sokszor alig, hogy megkülönböztethető az ehető fajtától. Éppen ezért nagy a hangsúly azon, hogy szakértő szemek lássák gombáinkat. Habár nagyon jó élmény a családdal együtt gombakalandra indulni, de annak elfogyasztása szakértelem nélkül kockázatos. Elég, ha a mérgező gomba csak egy darabkája kerül az ehető fajták közé, már nagy galibát képes okozni. Ha nem vagy a gombák szakavatott mestere, a gyűjtés akkor is jó móka lehet. Ha találsz egy gombát, az kicsit olyan érzés, mintha horgászat közben kifognál egy halat. Örömmel tölt el, és mohón keresni kezded a következőt. Van néhány ehető gomba, amelyet nem árt ismerni. Természetesen még akkor is biztosra kell menned a gomba faját illetően, ha tanulmányoztad és úgy véled, hogy az adott példány ehető.

Az egyik legismertebb ehető gombafajta a szegfűgomba, amely egyszínű világosbarna. A tönkje vékony és hosszúkás, illata igen jellegzetes. Olyan illatos, hogy nevét is erről kapta. Mezők és ligetek lakója, amely nagyjából 4-10 cm magasságúra nő meg. Gyakori, az egész ország területén megtalálható. A kalapját szokták felhasználni, ugyanis a tönk rágós. Szoktak belőle levest, mártást készíteni, de szárítva is felhasználható.

A nagy őzlábgomba magas. Gyűjteni talán pont ezért sokkal könnyebb, hiszen akár 40 cm magasságúra is megnő, amelyhez igen széles karimájú kalap is dukál. A tönkje a föld felé szélesedő. Ennek a gombának a tönkjével nem is szabad foglalkozni, mert rágós, de a kalapja szárítható, rántható. Akácosban, ligetes erőszéleken, füves területeken találhatunk rá.

A vargánya az egyik legkedveltebb konyhában is felhasznált gombafajta. Levesbe és húsételekhez kimondottan jó, szárítva is felhasználható. Ennek a gombának több fajtája ehető. Erdőkben járva, kelve meg lehet találni. Ez csak néhány, a hazánkban megtalálható és ehető gombákból, de mindre érvényes, hogy begyűjtése után azonnal fel kell dolgozni, mert a gomba könnyen megromlik.

(Kép forrása: cestaysetas.com)