Jump to content

Előzd meg, ne hagyd, hogy maga alá gyűrjön

2017. 09. 20. 17:00

A tikkasztó nyári napokat felváltotta az őszre jellemző hűvösebb időjárás. Ehhez mérten kell öltözködnünk is. A reggeli hidegben már igényeljük a kabátot, de délután jóval melegebb van. Könnyű meghűlni, és a terjednek a bacilusok is. Tudatosan készülhetünk a megelőzésre.

Nemcsak a réteges öltözködéssel lehet felkészülni az őszi időjárásra, hanem megfelelő táplálkozással is nagyban segíthetjük a szervezetünket. Reggel és este már igencsak hideg lehet, ezért aki kerékpárral közlekedik, talán már előkészítette a sapkát, sálat is. Délutánra a nap úgy felmelegítheti a levegőt, hogy a kabát már nagyon meleg, ezért igyekszünk megszabadulni attól. Az őszi szél azonban hűvösebb, és akár meg is fázhatunk. Érdemes szervezetünk vitaminkészletét feltölteni. Ha csak tehetjük, akkor ne csak tabletta formájában erősítsük fel a szervezetünket. Annyiféle étel segít nekünk abban, hogy vitaminban, ásványi anyagban és rostban is gazdag finomsághoz jussunk. Az immunerősítés nem nehéz, sőt mi több, élvezetes lehet. Ilyenkor már szívesebben kortyolunk el meleg teát, amelyet ízesíthetünk citrommal és mézzel. Ha már a citrusféléknél tartunk, akkor előtérbe kerül a citromon túl a narancs és a grapefruit is.

A magyarok nem fogyasztanak elég halat. Itt az ideje ezen változtatni már csak azért is, mert ugyancsak immunerősítőként fogyaszthatók a tengeri halak. A lazac és a tonhal is kiváló erre. Építsd be a család étrendjébe rendszeresen.

Aki nem érzékeny a tejre, az nyugodtan fogyasszon tejet vagy tejterméket. Nincs is jobb, mint amikor a család este összegyűlik, és felhörpint egy bögrényi meleg tejet vagy teát. A tejet is lehet édesíteni mézzel, nemcsak fertőtlenít, de erősíti a szervezetünk immunrendszerét. Ásványi anyagokban, vitaminokban, aminosavakban és fehérjében is gazdag. Az őszi és téli időszakban nem árt, ha mindig van otthon méz. Aki nem riad meg a gyömbér erejétől, az a meleg teába vagy tejbe is rakhat kicsit. A gumós növény egyre több konyhában megtalálható. Bátran lehet használni, mert segít szervezetünk erősítésében, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatással is bír. Sőt még görcsoldóként is funkcionálhat.

A fokhagymát sokan szeretjük, de intenzív aromája és illata miatt csak csínján kell azzal bánni. Nagy dózisban semmiképp nem ajánlott fogyasztani nemcsak ereje miatt, hanem azért sem, ha a munkahelyen nem akarunk magunkra maradni.

A jó hír, hogy ezeknek a fogyasztása nemcsak az immunrendszer erősítésében fog segíteni, de akár a fogyásban is. Ahogy esősödik, komorodik az idő ősszel, úgy kezd a nap is egyre erőtlenebbé válni, és sötétedni is egyre hamarabb fog. Ilyen időben hajlamosabbak vagyunk az idővel együtt mi is elkomorodni. A depresszió a mai társadalom népbetegsége, amely számos más betegség kialakulásában játszhat közre. Alig hisszük, de bizony a depressziót egyes ételek felerősítik, így a cukrozott élelmiszerek és üdítőitalok, a péksütemények, a gyorséttermi ételek fokozzák a depresszió kialakulását. Az immunerősítés során fent említett ételek pedig csökkentik azt, hogy eluralkodjon rajtunk a depresszió. Edd magad boldogra és erősre!

(Forrás: marmalade.hu | stylecraze.com, onlymyhealth.com, phz8.petinsurance.com/képek)