Jump to content

Mit ehetünk hús helyett?

2014. 07. 30. 11:25

A nagy nyári melegben az embernek nem mindig van kedve nehéz húsokat fogyasztani. Lássuk hát, mivel tudjuk helyettesíteni, hogy a szervezetünk is megkapja a szükséges tápanyagokat, de nekünk se kelljen az árnyékban egy nagy, véres steaktől eltelve pihegni.

-Tofu

Egy fél csészényi tofuban 7 gramm fehérje található. Az egészséges, szójababból készült ételt ráadásul igen könnyű elkészíteni, a kicsomagolást követően csak itassuk le róla a felesleges nedvességet egy papírtörölközővel, kockázzuk fel, majd készítsük el ízlés szerint, a húst helyettesítve.

-Tempeh

A tempeh rendkívül egészséges, tálpáló, teljes értékű fehérjeforrás. Szójababból készül, enyhén diós íze van. A nyers tempeht legalább 20 percig főzzük fogyasztás előtt. Nagyon finom szendvicsekbe, de számos más tempeh receptet is találhatunk az interneten.

-Lencse

Fél bögre kész lencse 9 gramm fehérjét tartalmaz. Ha vöröslencsét vásárolunk, be sem kell áztatnunk főzés előtt. Levesnek, salátának is kiváló.

-Quinoa

A quinoa magok nagyon egészségesek, helyettesíthetjük velük a rizst és a tésztát, de levesekben is nagyon finom. Elkészítési módja hasonló a rizséhez.

-Bab

Nyugodtan szakadjunk el a csülkös bableves hagyományától, és készítsünk belőle chili con carnet, de ezúttal hús helyett használjunk padlizsánt kockára vágva, vagy felhasználhatjuk a babot saláta formájában is. 

-Tojás

A legkíválóbb módja, hogy energiadúsan kezdjük a napot, ha két-három tojásból rántottát, vagy omlettet készítünk magunknak, amit igen változatos módon tehetünk különlegessé. Főzhetünk bele zöldfűszereket, aszalt paradicsomot, pirított kenyér-, vagy knédlikockákat.

-Túró

Fél bögre túróban 13 gramm fehérje található. Keverjünk hozzá nyári bogyós gyümölcsöket, vagy sósan együk zöldfűszerekkel megbolondítva.

-Tökmag

Csak pirítsuk meg a magokat, ízesítsük sóval, borssal, hogy kiváló rágcsálnivalóhoz jussunk. Túlzásba azért ne vigyük a fogysztását, mivel fehérjetartalma mellett kalóriákban is dúskál!

-Natto

A natto népszerű japán étel, amit szójababból készítenek és rizzsel együtt fogyasztanak. A nagyobb keleti csemegeboltban megtalálhatók, fél bögre nattoban pedig 15,5 gramm fehérje van.

-Szejtán (búzahús)

Az ázsiai különlegesség telistele van fehérjével és vitaminnal. Ugyanúgy használhatjuk fel, mint a szeletelt húsokat.

(American Live Wire, kép: ieatfodd.net )