Jump to content

Ősi gyümölcs az asztalon, avagy a datolya

2016. 09. 17. 17:00

Kedveled az aszalt gyümölcsöket? Akkor talán a mazsolán kívül eszegetni szoktad a datolyát is. A mazsolát önmagában és sütemények tésztájához, töltelékéhez keverve fogyasztjuk, addig a datolya ízletes csemegének minősül, pedig kiválóan felhasználható más ételek mellé is.

Amikor idénygyümölcsök már alig kaphatók, már csak a külföldről behozott, agyonpermetezett, valószínűtlenül friss és érett gyümölcsök vannak a boltok polcain, akkor sokan nyúlnak a nyáron, ősszel eltett befőttekhez, savanyúságokhoz, hogy vitaminhoz jussanak. Ilyenkor sokkal inkább vásárolnak az emberek aszalt gyümölcsöket is. A tél beálltával, a karácsonyi ünnepek közeledtével töltik fel a boltok polcait datolyával. Igazából azonban sok üzletben megtalálható és nem csak az ünnepi időszakban. A Közel-Keleten nagy kedvenc a datolya. Azon túl, hogy nem a legáltalánosabban fogyasztott termék, érdemes rágcsálni gyógyhatása miatt.

Már a Bibliában is említik a datolyát, vagyis az egyik legrégibb gyümölcs. Időszámításunk előtti időkből, Mezopotámiából maradt ránk írásos emlék, amely megemlíti a datolyát.

Ennek a gyümölcsnek az igazi őshazája, Egyiptom, Marokkó, Algéria, Szudán, Szaúd-Arábia, Irak, Irán, ahonnan exportálják is a datolyát. Ettől függetlenül nagy datolyaültetvények találhatók Afrikában, Európán belül említésre méltó a spanyol felhozatal.

A datolyapálma olykor szinte szár nélküli, törzsét a lehullott levelek után maradt pikkelyek adják. A friss gyümölcs hozzánk nem mindig jut el, csak annak szárított formája, de így sem kell bánni, hiszen tápértéke mit sem csökken. Az érett datolya a zöld és barna árnyalatai lehet. Mivel több fajtája van, így nemcsak színe, de állaga és íze is nagyon különbözik egymástól, ráadásul más időben érnek be a gyümölcsök is.

Az élet fájnak is nevezik a datolyapálmát, amelyet a Koránban is megemlítenek. Nincs olyan része, amelyet őshazájában ne használnának fel. Nemcsak azért nyúl az ember a datolyáért, mert jól akar lakni belőle, ugyanis a sivatagi forróságban árnyékot ad a fa, leveleivel házak tetejét is fedik, és használati tárgyak készítéséhez felhasználják a mai napig, ahogy egykoron is tették.

A legtöbbször és a legtöbb helyen aszalt formában juthatunk hozzá a gyümölcshöz, azonban ma már egyre több helyen frissen is megvásárolható. Minden alkalommal, amikor datolyát szeretnénk csemegézni, érdemes bő lével átmosni a szárított gyümölcsöt is, hogy a kórokozóktól megszabaduljunk. Ez a kellemes csemege tele van vitaminnal. Cukortartalma mellett megtalálható benne a B-vitamin, a magnézium, a kalcium, a kálium, a réz, a foszfor és a vas is. Ennek eredményeképp kiváló vértisztító, és áldásos hatását fejtheti ki a menopauza idején is. Nemcsak önmagában kellemes fogyasztani, hanem kiváló hal és szárnyasok mellé, de töltelékbe is illő, valamint salátához is kiváló alapanyag.

(Forrás: asergeev.com, barebite.com.au/képek)