Jump to content

Náthás, influenzás megbetegedés korszakát éljük. Jöjjön a lázcsillapítás?!

2024. 02. 11. 19:00

A betegség kéretlenül toppan az életünkbe. Egy jelentős részük, ha kellemetlen vagy fájdalommal is jár, az magától is eltűnhet. A láz egy állapot, de tudjunk meg erről többet!

A láz szó görög eredetű, ami lángot jelent, és a test magas emelkedő hőmérséklet emelkedése miatt kapta.

Az emberek többsége hajlamos azt hinni, hogy a láz egy betegség, nem pedig egy tünet, amellyel a test jelez. Valójában az immunrendszer reakciója a fertőzésre vagy más káros hatásokra. A láz segíthet az immunrendszernek a fertőzésekkel szembeni harcban, mivel a megnövekedett testhőmérséklet kedvező hatással lehet a fehérvérsejtek működésére.

A láz gyakran előfordul a fertőző betegségek, például az influenza vagy a megfázás során, de más okok is okozhatják, például gyógyszerek, allergiák, daganatos betegségek vagy agyi sérülések.

A legtöbb láz önmagában nem veszélyes és nem is szorul csillapításra, de ez nem kőbe vésett, ugyanis a gyermekét féltő szülők, a magas lázzal szenvedő gyerekek esetében jogos a félelem.  

A lázcsillapítók, például az ibuprofen vagy a paracetamol, segíthetnek enyhíteni a lázat és a kellemetlen tüneteket, de fontos betartani az adagolási utasításokat.

A lázcsillapító adagolása után mit teszünk? Lefekszünk és nyakig betakaródzunk. Így tesszük gyermekinkkel is, pedig sokkal komfortosabban érzi magát a beteg, ha láz esetén, amikor úgy érzi az ember, hogy megég, akkor éppen kitakaródzik. Nemcsak a közérzete válik jobbá, de még a hőleadása is.

A lázat sokan a lázgörcstől való félelem miatt akarják csillapítani, pedig maga a lázcsillapítás a görcsöt nem előzi meg. A lázgörcs ugyanis nem a hőmérséklet nagyságától függ, hanem számos kémiai folyamatnak kell ahhoz teljesülnie.

A láz jellemző tünetei közé tartozik a hidegrázás, a hideg érzete, a magas testhőmérséklet és a gyengeség. Gyakran jár együtt más tünetekkel, mint például fejfájás, izomfájdalom, étvágytalanság vagy hányinger. Természetes, hogy ezektől szabadulni akarunk, ezért láz- és fájdalomcsillapítót veszünk be, de azt ne gondoljuk, hogy ez káros. Ez a jelenség nem is betegség, hanem tünet, amellyel a szervezet kíván védekezni.

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)