Jump to content

A téli táj kirándulásra csábít? Fotózásra is alkalmas

2023. 12. 06. 19:00

Remek időszakot kínál a tél is kirándulásokra. Mivel a telefon már mindenki kezében ott van, így azt a kommunikáción túl a fotózásra is használjuk. Télen máshogy kell bánni a fényekkel, a hőmérséklettel.

Aki nem elégszik meg a telefonja fotós tudásában, az komolyabb készülékre is szert tehet. Amit azonban mindenképp figyelembe kell venni téli fényképek készítésekor:

Adj időt a gépnek

Ne csak magadnak, hanem a készülékednek. A hőmérséklet különbséget az eszközök is megérzik, ezért hagyj némi időt arra, hogy a külső hőt felvegyék azok. Számíts arra, hogy az akkumulátor töltöttsége gyorsabban merülhet hidegben. Valamint ugyancsak szembesülhetsz azzal is, hogy az optikán, a lencsén pára keletkezik.

 

Adj időt magadnak

Hangolódj a tájra. Lehet, hogy mindent kattintásra érdemesnek találsz, de tudjuk, hogy nem mindig adják ugyanazt az élményt. A hófehér hóról visszaverődő fény megviccelhet. Ennek kiküszöbölésére ne feledkezz meg a fehér egyensúly beállításáról.

Védelem

A hóesés gyönyörű, de a technikának ártalmas lehet, ezért figyelj oda, hogy a nedvesség ne tegyen az eszközeidben kárt. Ha mégis nedvesség éri, akkor szárat törlőkendővel töröld meg. Egy nagyon egyszerű és olcsó megoldást jelenthet, ha zacskót húzol a készülékre és csak a lencsének vágsz lyukat.

Időpont

Válassz korai vagy késői időpontot a fotózásra, mert az alacsonyabb napállású fények melegebb hangulatot kölcsönöznek.

Természetes fények

Használj természetes fényeket és kerüld a túl erős vakuhasználatot. Főleg hóesésben, mert az apró hópelyhek csak fehér pacákként jelennek meg a képen.

 

Kontraszt, színek kihasználása

A fehér hó és a sötét tónusok nagy kontrasztja remek páros. Kísérletezz a fény és árnyék játékával, és keress érdekes formákat, anyagokat a környezetben. Habár dominálhat a fehér télen, de bizonyára fogsz találkozni színekkel is. Használd ki ennek szépségeit is.

Mozgás

Ha van lehetőséged, örökíts meg sétálókat, futókat, téli sportot űzőket, vadakat. Vagyis mozgást. téli sportokat, mint például síelés vagy szánkózás. A mozgás és a hópor kiválóan megörökíthetők.

Bátran próbálkozz kedvedre. Gyakorlat teszi a mestert, de bátran vidd bele a saját látásmódodat is.  

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)