Jump to content

Ideje felkészülni az óraátállításra!

2023. 10. 25. 19:00

Ha október, akkor nemcsak ősz, hanem óraátállítás is. Sokak számára utálatos mindez, mert az átállást megérzik. Hogyan készítsük fel magunkat a változáshoz?

Nem csak lelkiekben tudsz előre felkészülni az óraátállítás nehézségeire, hanem fizikálisan is. Maga az óra átállítás könnyű feladat, hiszen a modern berendezések esetében ez automatikusan megtörténik, azonban az alvásunk minőségét és hosszát, valamint a szellemi és mentális jóllétünkre hatással lehet. Ennek minimalizálása érdekében jó, ha előre megteszel néhány dolgot.

Amit megtehetsz magad érdekében már előre, átgondolod, hogy a mostani váltásra hogyan szokott reagálni a szervezeted. Ennek ismeretében könnyebben találhatsz olyan tevékenységeket, amelyekkel átvészeled a változás időszakát. Alkalmazz légzőtechnikákat, vagy meditálj, relaxálj.

Már napokkal korábban elkezdheted a testedet és az elmédet erre a változásra hangolni azzal, hogy az új időszámításhoz próbálsz igazodni. Nem azonnal, hanem apránként. Vagyis csak negyed órával korábban kerülj ágyba és minden másban is igyekezz e szerint cselekedni. A következő nap ez már fél órát jelentsen. Mire elkövetkezik a tényleges óraállítás, addigra már át is állt a szervezeted.

El kell fogadni, hogy később kel fel a nap és a természetes fény is gyérebb, de ezen az őszön nem lehet panaszunk. Vagyis nagyon fontos, hogy ne csak mi tartózkodjunk a szabadban minél többet, hanem az otthonunkba is engedjünk be természetes fényt. Mindez a biológiai óránk működését befolyásolja.

Szokták mondani, hogy a hideg évszakok kiválóak a bekuckózásra, de ez nem jelenti azt, hogy korán ágyba kell feküdni és többet kellene aludnunk. Arra azonban ügyelni kell, hogy a napi ajánlott alvásmennyiség meglegyen. Valamint annak minőségére is koncentráljunk.

Kevesebb fény ide, hűvösebb levegő oda, arra is figyeljünk, hogy fontos szerepet kapjon életünkben a napi, aktív mozgás. Legyen ez séta vagy kerékpározás, de az aktív életmóddal befolyásolni tudjuk az alvás minőségét és a saját egészségünket is. Ugyanez vonatkozik a táplálkozásra. A rendszeres mozgás mellett legalább akkora szerepe van az egészséges ételek fogyasztásának is.

Vannak, akiknek ez a változás sokkal jelentősebben megmutatkozik az életükben. Ők legyenek türelmesek magukkal is és adjanak időt szervezetüknek arra, hogy hozzászokjanak az új menetrendhez.

Az óraátállítás nem túl nagy változás, mégis megviselhet. Ha megfelelően készülünk fel rá, minimalizálhatjuk az esetleges kellemetlenségeket és könnyebben alkalmazkodhatunk az új időszámításhoz.

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)