Jump to content

Már „bőrük” van a robotoknak

2022. 12. 05. 19:00

Régen jobb volt. A mai idősek panaszkodhatnak arra, hogy unokáik, a mai fiatalok idején mennyire elveszi a sokféle kütyü, de az érme másik oldalát tekintve: mennyi érdekes és új ismerethez hozzá is juthatnak.

Nem kell a gyerekek kezébe adni a technikát, maguktól is megteszik ezt. A kérdés sokkal inkább azon van, hogy mikor teszik ezt meg. Vagyis a szülők mikor engedik meg. Azt is hozzá kell tenni, hogy a mostani gyerekek már jócskán az a nemzedék, amelyik beleszületett a modern technikába, a digitalizáció és az informatika világába.

Egyre többet hallani arról, hogy robotokat alkotnak a tudósok. Ami egykor fikció és filmbéli jelenet volt, az ma már a valóság. A robotokat sem fémszerkezetű, drótoktól kócosan kell elképzelni, mert már megalkották az élő emberhez nagyon hasonlító, mesterséges intelligenciával rendelkező, folyton tanuló, vagyis fejlődni képes robotokat.

A filmekben nemcsak a robotok jelennek meg, de az a vízió is, hogy egyszer annyira okossá válnak és öntudatra ébrednek, hogy az ember ellen fordulnak.

Nemcsak a filmekből merített ötlet, de maga a tény, hogy nemsoká akár robotok élnek majd köztünk, amiknek a fő szerepük az emberi tevékenység segítése lesz, eléggé hihetetlen. Márpedig sosem volt még ennyire közel mindez. A gyárak nagy része már gépesítve van, robotizálva működik a termelés és az otthonunk is fel van szerelve korszerű technikával. Lassan már az is elképelhetővé válik, hogy emberformára megalkotott robot fog segíteni a házimunkában és akár robot inasunk lehet.

A robotok nem mindegyike emberszerű, mégis sokat segít az automatizálásban, az emberi tevékenységek felgyorsításában. javarészt ezért is alkotják meg azokat. Azonban jellemző ránk, hogy mindent szeretünk emberi tulajdonságokkal felruházni vagy akár emberi külsőhöz hasonlóvá tenni. Nem volt kérdés, hogy a robotok között megjelenik a minél emberszerűbb. Ez pedig akár szempont is lehet akár az egészségügyben vagy a szolgáltató iparágakban.

Japánban már addig jutott a robotok fejlesztése, hogy a megalkotott robotokat valódi bőrrel vonták be, hogy még inkább emberszerűvé váljanak. Hihetetlen, de a megalkotott anyag olyan, amelyik képes lepergetni a vizet, ugyanakkor képes az öngyógyításra is. Sőt, mára már azt is elérték, hogy a bőr eleve a roboton képes növekedni. Igaz, hogy még csak egy robotujjra sikerült bőrt növeszteni, de innen már csak egy lépés, hogy az egész testet bőrszerű anyag fedje és nagyon hasonlítson az emberre. De ennél tovább is akarnak menni, mert beépített neuronokat, verejtékmirigyeket, szőrtüszőket és körmöket szeretnének a robotoknak.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)