Jump to content

Gyorsan vagy lassan az esőben?

2021. 01. 18. 19:00

Hó helyett eső esik. Ha az az eső, amely most lehull, mind hó formájában tenné, akkor már térdig gázolnánk a hóban.

Ez a karácsony sem sikerült fehérre. Habár most fenyeget a hideg, esővel még mindig többet kell számolnunk. Aki autóval jár dolgozni, az nem szembesül annyira az eső kellemetlenségeivel, mint az, aki gyalog, vagy kerékpárral jár.

Mindenki biciklizett vagy sétált már esőben és az is megvan, hogy az eső látványa vagy arra késztet, hogy behúzódjunk fedett helyre, vagy pedig arra, hogy minél hamarabb hazaérjünk.

Gondolkodtál már azon, hogy miért gyorsítunk rá, ha az eső esni kezd? Vajon akkor ázunk el jobban, ha a zivatarba beletekerünk, belesétálunk, vagy akkor, ha nyugodt tempóban haladunk tovább?

Ha te is gondolkodtál már ezen a nagyon fontos kérdésen, akkor most választ adunk rá. Más tollával ékeskedünk, mert egy matematikus kiszámította, hogy érdemes-e az esőben rágyorsítani a tempónkra. Úgy látszik, hogy ez másokat is érdekelt, ezért egy matematikus, nevezetesen David Bell kiszámolta, hogy érdemes-e rohamtempóra kapcsolni esőben.

 

Eredmény
Ösztönösen rákapcsolunk már akkor is, amikor esőre áll az idő, de még inkább sietni kezdünk akkor, ha az eső elered. Bell eredménye szerint ez akkor eredményes, vagyis akkor ázunk el kevésbé, ha úgy gyorsítunk rá a tempónkra, ha az eső szemből vagy függőlegesen esik.

Más a helyzet akkor, ha az eső hátulról ér és a szél is fúj. Ebben az esetben akkor ázunk kevésbé, ha a szél sebességéhez közelítünk. Na persze ennek mérésére nincs nálunk semmilyen készülék, így valószínűleg az ösztönök, a hideg, az eső mégiscsak arra késztet, hogy minél hamarabb hazajussunk.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)