Jump to content

Egy étlap rejtelmei

2017. 09. 09. 17:00

Étteremben elfogyasztani egy kiváló ételt sokak számára ritka pillanatok egyikének számít. Alkalmakkor, ünnepléskor szánunk arra pénzt, hogy egy kellemes és hangulatos helyre beülve végre azt együnk, amit kiválasztottunk, és nem kell főzni, mosogatni sem.

Bolognai

Nagyon sok jó étterem van hazánkban, ahol igazán kellemes környezetben, finomságokkal tömhetjük meg bendőnket. Minden étteremnek megvan a maga specialitása, de a hagyományos ételek és a kuriózumnak számító fogásokat ugyanúgy választhatjuk. Az étlapok tartalmazzák az ételek felsorolását, amely jobb esetben még az étel nevén túl annak alapanyagait is felsorolja. Sokat segít az ilyen leírás abban, hogy eldöntsük, melyik ételre esik a választásunk. Mindig akadnak olyan elnevezések, amelyre azt gondoljuk, hogy fantázianevek, azonban ezek némelyike általános használatban lévő, az étlapokon gyakran szereplő kifejezések. Gondolunk itt például a kijevi, a Stroganoff, a pékné, a restasszony és hasonló kifejezésekre. Gondolkodtál már azon, hogy ezek mit takarnak?

Az ételeket meg lehet különböztetni a készítés eljárásai szerint, amelyek olykor egy foglalkozáshoz és a foglalkozást űző feleségéhez kapcsolható, de kötődhet egy népcsoporthoz, egy területhez, híres ember nevéhez is. Ez utóbbi kategóriába tartozik a Stroganoff is, amely azt jelzi, hogy a híres orosz család nevét kapta a marhahúsból készült étel. Amikor a család egyik férfi tagja Szibériában járt, annyira megfagyott a hús, hogy azzal nem tudott a szakács mit kezdeni. A fagyott húsból csak nagyon vékony csíkokat tudott lemetszeni, innen az étel neve is. Ha tehát a Stroganoff jelzőt látod az étlapon, akkor a finomra vágott bélszíncsíkot jelent, amelyet gyöngyhagymával megpirítanak, fűszereznek, tejszínnel megbolondítva. A Holstein arra utal, hogy az étel tükörtojás kíséretében érkezik. Az Eszterházy étel arra enged feltételezni, hogy a párolt zöldségek mellé vadas mártást tálalnak. A Wellingtonról azonnal a bélszín jut eszünkbe, amely leveles tésztába kerülve, gombapéppel és Madeira-mártással tálalva lesz igazi. Ha Jókai, akkor bableves, amelybe tarkabab, füstölt csülök, csipetke tészta társaságában kerül, tejföllel, magyaros rántással sűrítve kerül az asztalra.

A teljesség igénye nélkül a hírességekről áttérünk a területről vagy népcsoportról elnevezett ételek világába. Emlegettük már a kijevit, amely azt jelzi, hogy az adott étel sajttal ízesített fűszervajjal és szerecsendióval készül. Ha csabai előnevet olvasod az étel nevében, akkor arra számíthatsz, hogy füstölt kolbászt is találsz benne. A bakonyi utal arra, hogy tejfölös, gombás, tejszínes, pirospaprikával megszórt mártással találkozol, míg a burgundi azt jelenti, hogy a pirított húsos szalonna, valamint gomba és gyöngyhagyma kerül az asztalra. Az erdélyi kifejezés arra enged következtetni, hogy biztosan található benne tárkony. A hawaii ételben biztosan szerepel ananász, hús és sajt is.

Pékné módra

Néhány étel a foglalkozásra utal, ilyen mondjuk a kertészné, amely vegyes zöldségeket jelent. A parasztos kifejezés semmi negatív tartalmat nem jelent, ugyanis az ilyen étel szalonnát, hagymát és burgonyát is tartalmaz. Az udvarmester-féle sültek fűszeres vajjal vannak meglocsolva. A pékné mód szerint készült ételek a hagyma és a burgonya sütőben történő egybesütését jelenti.

Némelyik ételnévből nagyjából kikövetkeztethető, hogy mit takar, mások esetében azonban ez nem olyan egyértelmű.

(Forrás: marmalade.hu | flavorverse.com, cookpad.com, mindmegette.hu/képek)