A lisztérzékenység egy autoimmun betegség, amely genetikailag van belénk kódolva. A betegség fennállásakor, a glutén hatására, kóros immunfolyamatok indulnak be a szervezetben, melyek jelentősen károsítják a vékonybél bolyhait. A lisztérzékenység a gabonákban található gliadin tartalommal szembeni érzékenység. A gabonákban, pl. az árpában, búzában és a rozsban található fehérjék alkotóeleme, a gliadin, (glutén) különféle kellemetlen tüneteket tud okozni a betegségben szenvedőknek.
Milyen tünetei lehetnek?
A betegség tünetei változatosak, gluténérzékenység jele lehet, a hasmenés, puffadás, fáradékonyság, gyerekeknél a fejlődés lassulása, elmaradása, a súlygyarapodás leállása. Már csecsemőkorban és, féléves kor felett is tapasztalhatóak a tünetek, leggyakrabban kisgyermekeket és tinédzsereket érint.
Számos esetben előfordul, hogy a gluténérzékenység 1-es típusú cukorbetegség mellett alakul ki. Szakemberek szerint, ha túl korán kapnak a csecsemők liszt tartalmú ételeket, az súlyos gluténérzékenységet okozhat náluk. Legfrissebb kutatások szerint, már hat hónapos korban érdemes hozzátáplálni a lisztes ételeket a gyermekek ételeihez, hiszen ez a legoptimálisabb időszak, hogy a baba szervezete hozzászokjon a gluténhoz. Ha ennél korábban kezdik, el a hozzátáplálást, az súlyos tüneteket eredményez. Előfordulhat, hogy a fennálló gluténérzékenység, csak később jelentkezik, kellemetlen tünetek kíséretében, ez esetben előfordulhat, hogy szövődmények is kialakulnak, mint például bőr, vagy májbetegség, depresszió esetleg meddőség.
Magyarországon minden századik ember szenved ettől a kellemetlen betegségtől, ami bármely életkorban, bármely életszakaszban kialakulhat. A betegség megjelenéséhez egy génkombináció szükséges, ami a lakosság 30 %-ra jellemző. Azonban még nem sikerült megtalálni a gluténérzékenység valódi okát. Szakemberek szerint, minden kisbabát gluténérzékenyként kell kezelni. Ugyanis, amennyiben az egyik szülő lisztérzékeny, akkor 15% az esély arra, hogy a gyermek is az legyen, egypetéjű ikrek között ugyanakkor már 50 %-os a gluténérzékenység kialakulásának a kockázata.
A betegséget speciális vérvizsgálattal és vékonybél nyálkahártya biopsziával lehet kimutatni.
Lehet szövődménye?
Gyermekeknél és felnőtteknél is előfordulhat, hogy nem fedezik fel idejében a betegséget, mely következtében különféle betegségek és szövődmények is kialakulhatnak. Ilyen lehet a vashiány a vérszegénység, mely a gyermekeknél problémákat okozhat az értelmi fejlődésükben. Ezen kívül csontritkulást, meddőséget is okozhat.
Fontos, hogy ha kiderült a betegség jelenléte, akkor életünk végéig egy speciális diétát kell tartani, amely segít megóvni szervezetünket a kellemetlen mellékhatásoktól és az egyéb betegségek kialakulásától.