Jump to content

Legyen ellenállóbb, impregnáld!

2016. 12. 16. 19:00

Nem kell ahhoz havaznia sem, hogy téli lábbeleink átázzanak. A használat önmagában megviseli a csizmáinkat, de a nedvesség és a hideg még inkább kihat rájuk, ezért télen nagyobb figyelmet kell fordítani csizmáinkra, cipőinkre is.

A lehető legegyszerűbb megoldás, ha a boltokban kapható, vízlepergető anyagot is tartalmazó készítménnyel kezeljük cipőinket és csizmáinkat. Ha úgy érzed, hogy a csizmád bélése nem ad elegendő meleget, a talpad fázik minden alkalommal, akkor ugyancsak boltból beszerezhetők különböző vastagságú, nagyságú és légáteresztő anyagú talpbélések. A megfelelő külső ápolással azonban sokat tehetsz annak érdekében, hogy a csizmád sokkal hő- és nedvességállóbb legyen.

Érvényes azonban, hogy a cipő és a csizma ápolását már akkor el kell kezdeni, amikor a boltból elhozzuk. Ha megvárjuk, hogy foltok, repedések jelentkezzenek, akkor valószínűleg már csak részleges megoldást tud nyújtani mindenféle ápolás. Az új cipő vásárlásánál már a boltban figyelmünkbe ajánlanak ápoló termékeket. Érdemes befektetni, ha az adott darabot egy évnél tovább tervezed hordani. Már az első használatkor előtt szükséges a vízálló réteggel bevonni a csizmáinkat, mert sokkal ellenállóbbá válik. Ha száraz az idő, akkor heti egyszer elegendő, ám nedvesebb időszakban heti két-három alkalommal érdemes impregnálni, azaz védeni a beázástól.

Egy nagyon fontos szabályt észben kell tartani. Az átnedvesedett cipő takarításához sosem kezdünk hozzá azonnal. Úgy kell megszárítani a lábbelit, hogy az szobahőmérsékleten történjen, tehát ne kerüljön radiátor mellé, mert megrepedhet az anyag. Használj sámfát, vagy béleld ki összegyűrt újságpapírral. Száraz állapotában kell megszabadulni a foltoktól méghozzá finom kefe használatával. A csúszásmentesítésre használt só foltot hagyhat a csizmán, ezektől is meg kell tisztítani a csizmát. Ha ez megtörtént, akkor jöhet a bőrápolás.

Használj méhviasz vagy lanolintartalommal rendelkező cipőápolót, mert nemcsak a hibákat és a foltokat fedik megfelelően, de vízhatlanná és ellenállóvá teszik a hó, a csapadék ellen a csizmát. A gyors megoldást szolgáló készítmények nem adnak olyan nagy védelmet.

Nem feltétlenül szükséges megvásárolni a drága cipőápoló termékeket, ugyanis annál természetesebb megoldás is található, ráadásul az otthonunkba is fellelhető. A lábbelik vízhatlanná tételéhez a méhviaszt és a ricinusolajat használták, de te éppúgy megteheted most is.

Ha szeretnéd, hogy téli lábbelid ne csak egy idényt bírjanak ki, akkor az impregnálást rendszeresen el kell végezned.

(Forrás: marmalade.hu | wikihow.com, goodhousekeeping.com/képek)