Jump to content

Játékos emberiség

2016. 07. 24. 19:00

A gyerekek lételeme a játék, de a felnőttek is szívesen ülnek le saját vagy a környezetükben lévő gyerekekkel játszani. Olykor felnőttek gyűlnek össze a játék kedvéért. A rejtvények és a játékok nagyjából egyidősek az emberrel, mindig jelen voltak az életünkben.

A találós kérdések valószínűleg már az ősközösség embereinek agyát is megmozgatták. Ahhoz, hogy értelmesen töltsék el az időt, versenyeket szerveztek, amely során nem csak az volt a lényeg, hogy fizikailag megmutassák mire képesek, hanem az is, hogy szellemüket is felszínre hozzák. Az ilyen megmérettetések során fejtörőket, találós kérdéseket is beiktattak a feladatok közé. Így tették az indián törzsek, a kínaiak és az ókori görögök is.

Amikor még az emberiség írástudatlan volt, akkor szájról szájra terjedtek kultúrákon belül az ilyen feladványok, játékok. Egyértelműen nagy változást jelentett az írás megjelenése, hiszen már nem csak szájhagyomány útján volt képes minden információ, tudás terjedni, hanem rögzített formában is.

Az első leírt feladatok egy egyiptomi írnoktól származnak. A feladatgyűjtemény matematikai példákból áll. Igazán agymozgató, hiszen nem könnyű feladatokkal látta el társait közel négyezer évvel ezelőtt. Szintén nem új keletű és nem egyszerű feladatokat gyűjtött össze a görög Klearkhosz, viszont ebben a feladatgyűjteményben már nem csak matematikai példák, hanem szó- és nyelvi játékok is voltak. Érdemesnek találta a feladatokat írásban is lejegyezni, hiszen ekkor volt divatos a rejtvénypárbaj. Itt nem a fizikai erőnlét volt a lényeg, hanem a bölcsek versengtek egymással és összemérték tudásukat. A legnagyobb tudással rendelkező tudósok, bölcsek általában egy pohár borért vagy babérkoszorúért versengtek.

A szójátékok megfejtendő szava bűverővel volt megtöltve, úgy tekintettek rá, mint mágikus erőt hordozóra, ezért gyakran amuletteken is megjelenítették, nyakukban viselték, hogy azzal gyógyítsák az embereket.

A kínaiak alkották meg az úgynevezett mágikus négyzeteket, amelyek ősi rejtvények egyike. A legkorábbi háromezer évnél is idősebb. Ez az alapja a manapság sokak által ismert, a világon is elterjedt sudokunak is, valószínűleg azonban szerepe van az asztrológiában és a számmisztikában is.

Őseink ugyanúgy szerettek játszani, mint amely most ránk is jellemző. Egyáltalán nem csak a gyermekkor velejárója volt, és ma sem az.

(Forrás: en.wikipedia.org, quatr.us/képek)