Jump to content

Védekezés influenza ellen

2016. 02. 21. 19:00

Az influenza régóta tombol a Földön, de nem mindig érte el az embereket. Amikor azonban nagy pusztításokat végzett, és már írástudó volt az ember, akkor ennek nyomát hagyták. Az első influenzáról szóló emlék az időszámításunk előtti 412-ben keletkezett.

Az eleinte inkább csak a madarak között terjedő vírus később már az emberekben is életképes vírussá mutálódott, amely meg is kezdte hódítását. A XVI. században már Európában is jelen volt. Ami pedig megtizedeli az emberiséget, az ellen természetesen megpróbáljuk felvenni a kesztyűt. Amikor beazonosították az influenza vírusát 1933-ban, egyértelmű volt, hogy azon fáradoznak a tudósok, hogy megfékezzék a parányi rombolót kiiktatni. Azon dolgoztak, hogy megfelelő védőoltást állítsanak elő. Ehhez várni kellett egész 1940 év végéig. A kísérletezés összességében azt mutatja, hogy megérte erre várni, ugyanis több milliárd vakcina került azóta felhasználásra és milliók életét mentették meg, oltás híján pedig milliók haltak meg influenzás megbetegedésben.

Hazánkban az oltás terén lehet választékot találni, amely azt jelenti, hogy a hazai termékeken kívül elérhetőek a nemzetközi gyártók vakcinái is. Ezen a téren is állandó a kutatás, az újítás. Ennek köszönhetően jelent meg a mikrotűs alkalmazás, amely már nem az izomba, hanem a bőr felszíne alá juttatja az védőoltás anyagát.

Az influenzavírusok három típusa közül a C genetikai anya stabil, nagy fertőzést, járványt így nem okoz. A B-vírus sem évenként, csupán néhány évente változtatja meg fehérjeállapotának összetételét, míg az A vírus évente. Amikor 1933-ban azonosították a H1N1 altípust, és kitenyésztették később a B-típust, akkor azt gondolták a virológusok, hogy ezzel le is zárták a spanyolnátha terjedését. Csakhogy az influenza A vírusa további tervet szőtt az emberiség ellen, újabbnál újabb mutációkkal terjedt ázsiai influenza és hongkongi influenzaként. A kutatások azt mutatják, hogy hiába oltatják be magukat az emberek influenza elleni védőoltással, az influenzában történő halálozások száma nem változott, legalábbis egy 2005-ös felmérés ezt mutatta az Egyesült Amerikai Államokban. Az oltásokkal szembeni kétségeket csak növeli, ha azokat az elemzéseket olvassunk, amelyek azt mutatják, hogy a vakcinák nemhogy csökkentik a vírus okozta szövődményeket, de olykor még súlyos neurológiai betegségeket okoz. Természetesen ezt a vakcinagyártók és a közegészségügy nem így látja és konstatálja.

Aki kételkedik és ódzkodik a védőoltások ellen, az azzal teheti saját érdekében a legtöbbet, ha C-, és D-vitaminban gazdag étrendet biztosít magának.

(Forrás: unitypoint.org/kép)