Jump to content

Jótékony a sírás és alapvető mechanizmus

2015. 11. 26. 12:00

A babák sírással jelzik mindenféle érzelmi és fizikai szükségletüket, később a sírást a szélsőséges állapotok, az öröm, a fájdalom váltja ki. Sokat és sokan sírunk, mégis keveset tudunk a sírás idegrendszeri hátteréről.

A könny is ismert fogalom, ám azt valószínűleg kevesen tudják, hogy szervezetünk háromféle könnyet termel. Az egyik az, amely azért szükséges, hogy a szem kiszáradását megakadályozza. A másik fajta könny reagál a szemet ért környezeti és fizikai hatásokra és reflexszerűen hullatjuk, és a harmadik fajta az, amikor érzelmek hatnak így ránk és amiatt keletkeznek könnycseppek. Ez utóbbinak hormontartalma magasabb, valamint nagyobb mennyiségű prolaktint tartalmaz. A prolaktinnak szerepe van abban, hogy a szülés utáni tejtermelés beinduljon, szabályozza a nők hangulatát és a menstruációs ciklusba is beleszól. Gyakori élettani jelenség a sírás, amelyről már tudjuk, hogy az agy limbikus rendszere szabályozza, de annak molekuláris úton történő szabályozása még nem ismert. Mint ahogyan még arra sem találtak egyértelmű választ, hogy a nők miért sírnak többet.

Ahányan vagyunk, annyifélék, így a sírásban is rendkívül különbözünk. Vannak, akik szinte bármit megkönnyeznek, legyen az jó vagy rossz történés. Mások azonban egyáltalán nem sírnak (vagy csak titokban). Már említettük, hogy az érzelmek által kiválasztott könny prolaktin hormontartalma magasabb, valószínűleg ez okozza, hogy a hölgyek egy évben háromszor többet sírnak, mint a férfiak. Kisgyermekkorban a különböző nemű gyermekek hasonló intenzitással sírnak, de ahogy elkerülnek iskolába, érezhetően a fiúk jóval kevesebbszer ejtenek könnyeket.

Létezik egy olyan sírás, amelyet esztétikai sírásnak neveznek. Akkor sírunk így, ha valaminek a látványa annyira lenyűgöz, annyira pozitívan hat, hogy mély érzések keletkeznek bennünk, kíséretében könnyeket ejtünk.
Mi nők már csak tudjuk a saját életünkből merítve is, hogy az idegességre, a bánatra legjobb gyógyír egy kiadós sírás. Habár a helyzet változatlan marad, a szervezetben felborult érzelmi egyensúly könnyek által visszabillenhet normál állapotába. Azon dolgozik szervezetünk, hogy kényelmes, jó állapotot biztosítson, ezért hormontermelésbe kezd. Azért is szokták azt tanácsolni, hogy senki ne tartsa vissza könnyeit, hiszen a sírás után nyugodtabbak, felszabadultabbak, tehertől mentesebbek leszünk. Mindemellett már kutatással is alátámasztották azt, hogy aki különböző érzelmi faktorok miatt könnyen elsírja magát, az egészségesebb, mint aki magába fojtja könnyét és a stresszt. A sírás egyfajta védelmi rendszere szervezetünknek. Aki leküzdi sírását, nem engedi felszínre, az a személy gyakrabban küzd fejfájással, depresszióval, szívbetegséggel.

A nők esetében a sírás legtöbbször a segélykérés egyik jele, másodsorban pedig jó manipulációs eszköz, ugyanis könnyekkel hatékonyabban tudjuk elképeléseinket érvényesíteni, mintha nem sírnánk.

(Kép forrása: jesusplus.org)