Jump to content

Alakul, de még sok a tennivaló és kell az összefogás

2015. 11. 05. 16:00

Napi szinten jelentkeznek a földlakók életében a klímaváltozás egyes jelei. Hol erősebben, hol gyengébben, hol komplexen, de az biztos, hogy senkit nem hagy hidegen, ám nem sok előremozdulás történik az Föld megmentése érdekében. Szavak helyek cselekedetekre van szükség.

Évtizedek óta tartanak nagy, világszintű tárgyalásokat, hogyan lehetne óvni bolygónkat. Idén Franciaországban rendezik meg a globális éghajlati konferenciát. Már az 1990-es évek elején megegyezetek a világ országainak vezetői, hogy megvédik a Földet, de nem ezt mutatták a szénkibocsátásról szóló adatok. Vagyis nagyjából ugyanannyi szén került a légkörbe, mint azelőtt is. Az időjárási rekordok is sorra dőlnek meg, olvadnak a jégsapkák, emelkedik a tengerek vízszintje.

Azért látszik némi haladás és némi remény, ugyanis a 2014-es adatokhoz képest a fosszilis tüzelőanyagok elégetésével a világméretű szánkibocsátás mértéke nem nőtt. Azt még nem tudni, hogy ez hosszú távú eredmény-e vagy sem, de a tavalyi évhez képest most jobban állítunk a Föld védelmében. A legnagyobb szén-dioxid termelő ország az USA és Kína. Az, hogy az adatok szerint nem nőtt a szénkibocsátás mértéke amiatt lehet, hogy Kína igyekszik kevesebb szenet elégetni. Ezt azért tudja megtenni, mert előtérbe helyzete az alternatív megoldásokat, vagyis felhasználja a természet adta forrásokat, úgymint a víz-, szél- és napenergia.
Számos emberi tevékenység azért valósítható meg, mert ahhoz a fosszilis üzemanyagokat használjuk fel. De ha nem akarjuk, hogy teljesen és visszafordíthatatlanul leamortizáljuk bolygónkat, akkor valami mást kell kitalálnunk. Ugyanis nagyon nagy fejlődésen megy keresztül a világ, ám nem tudni, hogy ez hová vezet. Meri-e, tudja-e az emberiség megharcolni ezt a csatát, vagy sem.

Ahhoz, hogy a Föld mentőakció sikeres legyen világméretű összefogás szükséges, amelybe a világon élő emberek, mint önálló egységek is képesek lennének megállítani a klímaváltozást, ha hajlandóak lennénk csökkenteni energiafogyasztásunkat, ha korszerű megoldásokat és eszközöket használnánk ehhez, ha jóval többet gyalogolnánk, kerékpároznánk, mint amennyit kocsikáznak. És nem csak az egyéneknek kell tudatosabban élnie, hanem a vállaltoknak is.
Az egyes országokban is az energiatakarékos, zöldtudatos, korszerű hulladékgazdálkodással működő városokat kell kialakítani. A fölmelegedés, a klímaváltozás világméretű, mindenkit érintő probléma, amelyet csak összefogással, összehangolt intézkedésekkel lehet megvalósítani.

(Kép forrása: earthtimes.org)