Jump to content

A nyelv hatása ránk és a miénk rá

2015. 09. 22. 12:00

Már magzati korunkban hallunk, első emlékeink is hangokból, zörejekből vagy pont a csendből áll. Születésünk után pedig rengeteg hangforrás árasztja felénk beszédét, zenéjét.

A zene és a tánc is az emberrel együtt megjelent kifejezőeszköz, de ugyanúgy beszéddel is kinyilvánítjuk érzelmeinket, gondolatainkat. A zene még hivatottabb az érzelmek kifejezésére, a nyelv pedig inkább a társas kapcsolatok szerves és nélkülözhetetlen terepe. A nyelvek az emberek közös alkotásai, amelyek folyamatosan változnak. Változást eredményezhet a nyelv a beszélőben is, de a nyelvek is formálják egymást, új kifejezések születnek.

A nyelv lehet élő, holt, meg is betegedhet, vagy meg is csonkíthatják. Aki igazán jól ismer és beszél egy nyelvet, ismeri az adott nyelvvel járó kultúrát, gondolkodásmódot és azt érvényesíteni is tudja.
A szakemberek között is vitatéma az, hogy mennyire képes a nyelv befolyásolni a gondolkodást. A más állásponton lévők véleménye eltérő e témával kapcsolatban. Van, aki szerint az a személy, akit egyszerre két nyelvet tanult meg gyermekkorában, vagyis kétnyelvű, az tud váltani a két nyelv között pillanatok alatt.

Idegen nyelv használata során egy tárgyra több kifejezést is használhatunk, így kénytelenek vagyunk alkalmazni a kategorizációs különbségeket (ivóalkalmatosságra használhatjuk a pohár, bögre, csésze, stb. szót is). Ezek használatával bővíthetjük szókincsünket, és még inkább felfedezhetjük az adott nyelv szépségeit, gondolkodásmódját, kultúráját.
Azt is ismerjük, hogy a beszéd szoros összefüggésben van az írás és az olvasás képességével, de még a gondolkodással is. Az írás fegyelmet követel és az analizáló gondolkodást is fejleszti, aki pedig sokat olvas, az általában jobb helyesíró is. A sok olvasással lehet a szókincsünket is fejlesztetni, valamit elsajátíthatjuk azt a képességet, hogy a sorok között is tudjunk olvasni. Az olvasás azonban pihentet, kikapcsol, ihletet ad, gondolatot is ébreszt.

A nyelv hatással van ránk. Betölti hagyományos szerepét, a kommunikációt, de azon túl formálja az egyént, a társadalmat, és mi emberek ugyanúgy hatással vagyunk a nyelvre. Folyamatosan építjük, a már nem kellő elemektől megszabadulunk, így feltétele is a szellemi és morális fejlődésünknek.

(Kép forrása: languagesalive.me)