Jump to content

Akksiguru

2015. 09. 15. 12:00

Azt gondolnánk, hogy a telefon töltése egyszerű lépés. Ha lemerül a készülék, és csatlakoztatunk mindent oda, ahová kell, akkor ezzel a legtöbbet megtettünk ügy érdekében. Valamennyire ez így fedi is a valóságot, csakhogy nem mindegy mikor, hogyan tesszük ezt.

Mostanában vásároltál új készüléket, de az akkumulátor egy napig sem bírja az „ébrenlétet”? Az lehet az oka, hogy rosszul töltöd a telefonodat. Általános hiba, hogy berögzült szokásként a mai napig alkalmazzuk a formázást. Vagyis azt a műveletet, amikor az új készüléket töltőn hagyjuk akár egy egész napon keresztül. Annak idején erre valóban szükség volt, de azóta a technika annyit fejlődött, hogy ezt az állapotot túllépte. Aztán vannak azok, akik csatlakoztatják a hálózathoz készüléküket, majd amikor már száz százalékot mutat a töltöttség, akkor is abban az állapotban hagyják mobiltelefonjukat, mivel alighogy leveszik a töltőről, azonnal csökkenni kezd a töltöttség. Csakhogy ezzel nem jót tesznek a készüléknek, hanem ártanak is vele. Ez egy olyan állapot a telefon számára, mintha mi egész nap az izmainkat edzenénk. Ha sokszor egymás után a töltőn hagyjuk éjszakára a telefont, annál inkább csökkentjük az akkumulátor készenléti idejét. Vagyis csak csínján az éjszakai töltéssel. 80-90%-os töltöttségi szint bőven elég a készülékednek. Habár megnyugtatóbb látni a 100%-ot, főleg akkor, ha hosszabb útra indul az ember, mégis az akkumulátorunk szempontjából elegendő az alacsonyabb töltöttségi szint. Feltéve, hogy hosszabb távon szeretnéd használni meglévő készülékedet.

Egy akkumulátorokkal foglalkozó, azt gyártó cég arról számolt be, hogy nem szükséges maximálisan feltölteni az akkumulátort. Igazából akkor teszünk jót készülékünknek, ha mindig egy kicsit rátöltünk a meglévő szintre és nem töltjük fel teljesen. Ki gondolta volna? Ugye te sem?
A fentiekből tehát arra lehet következtetni, hogy érdemes többször utánatölteni a mobiltelefonokat. Figyelni kell arra, hogy mindig csak egy kicsit szükséges rátölteni, és maximum 90%-on álljunk is meg.

Töltés közben hő keletkezik, így a készülék is melegebb, ez természetes, ám ha indokolatlanul forró a készülék, akkor elképzelhető, hogy a töltő elromlott. Ha pedig már a hőmérsékletnél tartunk, akkor érdemes tudni, hogy a telefonok ideális töltési hőmérséklete 10 és 30 °C fok között van. Ennél hűvösebb és melegebb hőmérsékleten tölteni egy telefont nem szerencsés, árt az akkumulátornak.

A hordozható mobiltöltő megdöntheti azt a szokást, miszerint maximálisan feltöltjük a telefont. Ha van hordozható töltőnk, tovább már nem kell idegeskedni, hogy a telefon lemerül.

(Kép forrása: techpp.com)