Jump to content

Miért szakállasak a férfiak?

2014. 03. 17. 11:21

Rumcájsz, Törpapa, Mikulás és Kékszakáll: megannyi figura, akik szorosan összanőttek arcszőrzetükkel. De vajon mit jelent a szakálluk? Agresszivitás, bátorságot, vagy csak azt, hogy ellopták a borotvájukat? Hogyan látják magukat a szakállasok, és mit gondolunk felőlük mi?

Aye, aye, Sir

A szakáll, Avishag Zahavi izraeli pszichológus szerint az illető erőfölényét demonstrálja. Mivel egy verekedésben könnyen meg lehet ragadni, elmélete szerint a szakáll viselője ezzel azt üzeni riválisainak: nem félek tőled, még ennyi hátránnyal is simán legyőzlek!

William Hamilton biológus, és kollégája, Marlene Zuk is hasonló logika mentén magyarázza az arcszőr hátterét. Szerintük jól ápolt szakállukkal a férfiak egészséges immunrendszerüket hírdetik fennen, hiszen az, más testszőrhöz hasonlóan, atkák, bolhák és egyéb paraziták melegágyai lehetnek. Egy gondosan rendben tartott szakáll tulajdonosáról feltételezhetjük tehát, hogy lakása is hasonlóan tiszta állapotnak örvend.

Praktikus kis szőr

Valerie Randall bőrgyógyász szerint az arcszőrzet viselése a stabil testhőmérséklet fenntartásában és a napsugárzás elleni védekezésben lát el fontos szerepet. Elméletét az a megfigyelés is alátámasztja, miszerint a férfiak szakálla a nyári hónapokban 50-60%-kal gyorsabban nő.

De mit üzen a szakáll?

Egy 2012-es tanulmányban Barnaby Dixson ausztrál ökológus és Paul Vasey kanadai pszichológus európai és szamoai eredetű férfiakat vizsgált. A huszonéves fiatalemberekről semleges, vidám és mérges fotósorozatot készítettek, mindegyik kategóriában egy szakállasat és egy szakáll nélkülit.

Ezután megkértek több, mint 200 szamoai és új-zélandi férfit, becsüljék meg, mennyire tűnnek fizikailag agresszívnak a képen látható emberek. Mindkét kultúrából származó válaszadók a szakállas alakot találták agresszívabbnak. Ugyanezt támasztja alá egy 2008-as brit kutatás is, ahol a megkérdezett nők egyöntetűen agresszívabbnak (viszont férfiasabbnak) találták a szakállas verziójú képet a csupaszra borotváltnál. Amikor a képeken szereplő alanyok társadalmi státuszukat kellett megtippelni, a szakállas férfiaknak rendszerint magasabb beosztást tulajdonítottak. Ezt egy angliai felmérés is igazolja, mely szerint az egyetemi professzorok körében sokkal nagyobb arányban találhatók szakállasak, mint az alacsonyabb státuszú tanároknál és kutatóknál. Vasey és Dixson kutatásából az is kiderül, hogy szakállas férfiakat rendszerint koruknál idősebbnek becsülik, illetve hogy a hölgyek a borotvált, esetleg enyhén borostás változatot találják vonzóbbnak.

Összefoglalva a kutatások eredményeit, ha jövendőbeli munkaadónkat akarjuk meggyőzni, vagy ellenfelünket megfélemlíteni, mindenképp növesszünk tekintélyes arcszőrzetet. Ám ha csupán a hölgyek szívét szeretnénk megdobogtatni, azt egy kis reggeli borostával is elérhetjük.

(Kép: bored panda)