Jump to content

Az éjszakai műszak hátulütői: rák, cukorbetegség, szívroham

2014. 03. 13. 11:56

Magyarországon jelenleg több, kétszázezren dolgoztak éjszakai műszakban, és ez a szám –mely nem tartalmazza az árnyék- és feketegazdaságban dolgozókat- folyamatosan nő.

Bár nagyon sokan dolgoznak éjszakai műszakban, legtöbbjük nincs vele tisztában, milyen hatalmas tehernek teszi ki ezzel szervezetét.

Amikor az éjszakai műszak fiziológiai hatásait vizsgálták, az általuk észlelt drasztikus eredmények még a Surrey-i Alvást Kutató Központ munkatársait is meglepték.

Legfrissebb felmérésük szerint az éjszakai műszak hosszú távon iszonyatos mértékű pusztítást és káoszt okoz a legmélyebb molekuláris szinten.

-Az emberi test természetes ritmusa, biológiai órája, hogy nappal aktív, éjjel pedig pihenő üzemmódra vált, mely hatással van többek között a hormonháztartásra, a testhőmérsékletre, a hangulatunkra és az agyi funkciókra is –állítja Dr Simon Archer, egyetemi kutató.

A belső egyensúlyért felelős gének 97%-a felborul, ha megtörjük a szervezet természetes egyensúlyát, ez áll a hátterében a jat-leg jelenségének is, azaz annak a napokon át tartó, kellemetlen állapotnak, amikor egyik időzónából a másikba repülünk utazásaink során.

Kutatások azt is bebizonyították, hogy az éjszakai baglyoknak rövid távon krónikus fáradtsággal, memóriazavarral, és alvásproblémákkal kell megküzdeniük, míg ez az életmód hosszú távon kettes tipusú cukorbetegséget, elhízást, de akár szívrohamot is okozhat. Mindezek tetejébe a nőknél erősen növeli a mellrák, férfiaknál pedig a prosztatarák kockázatát is. 

(Kép: friendsofsherwoodisland)