Jump to content

Tavaszi madárles

2014. 03. 12. 11:01

Végre itt a tavasz, amikor az ősszel elköltözött madarak újra visszaérkeznek hazánkba. Ragadjuk meg az alkalmat, és induljunk madárlesre a természetbe! A madarak megfigyeléséhezhez az is elég lehet, ha csak kikönyökölünk az ablakunkba, vagy lesétálunk a parkba, de ellátogathatunk számos olyan magyarországi helyre, ahol megleshetjük a költöző, fészkelő madarakat, akár profi szakvezető segítségével is.

A madárvédelmi szervezetek világszövetsége, a BirdLife International, 2006-ban indította tavaszi madárles programját, melynek keretében gyerekek és tanítóik nyomon követhetik a tavaszi vonuló madarak érkezését. Afrika és Európa számos országában többezernyi önkéntes megfigyelő segítségével interaktív térképpel lehet nyomon követni a különféle madárfajok mozgását. A madarak megfigyelése bárhol, bármikor végezhető, tanórán, az udvaron, nagyszünetben, de érdemes felkeresni az egyes fajok ismert fészkelő telepeit akár az iskolai kirándulások keretében is.

A magyar madártani intézet elsősorban iskolai osztályoknak és szakköröknek indít tavaszi madárfigyelő programot, melynek célja, hogy minél többet megtudjunk a hazai madarakról, azok élőhelyeiről, illetve az őket fenyegető veszélyekről. Ezáltal nem csak sokat tanulhatunk róluk, de védelmüket is könnyebben, hatékonyabban lehet megszervezni. A program során hétköznapi madaraink mellett a ritka, veszélyeztetett, vagy telepesen fészkelő szárnyasokat is figyelhetjük. 

A Tavaszi madárles kiváló program iskolai közösségek, vagy családok számára is. A feladat: február 1. - június 1. között öt madárfaj, a fehér gólya, a kakukk, a gyurgyalag, a füsti fecske és a sarlós fecske évi első megfigyelése. Csak az első alkalmat kell feljegyezni, majd az adatokat feltölteni a Tavaszi madárles oldalára 

A Hortobágyi Nemzeti Park is szervez rendszeresen madárlest. A túrák a Hősök teréről indulnak, ahonnan két órás buszozás után a Hortobágyra érkezve szakvezető segítségével igazodhatnak el a látogatók. A kirándulások több helyszínt magukba foglalnak és körülbelül 20 kilométert ölelnek fel. Találkozhatunk többek között fekete gólyával, vadludakkal, kócsaggal és gémekkel is. A szerencsésebbek megpillanthatják az egyiptomi hireoglifákról ismerős íbiszek rokonát, a batlát is.

A Fertő tónál is indulnak madármegfigylő túrák. Itt a nádas, a környező legelők és tavak páratlanul gazdag madárvilágnak adnak otthont. Kérhetjük szakvezetők útmutatását, akik professzionális teleszkópok segítségével hozzák közelebb a madarakat az érdeklődőknek, illetve biciklis túrákon is bebarangolhatjuk a környéket. 

Ha mindezek után kedvünk lett a madárlesre, de mégsem mozdulunk ki szívesen otthonról, webkamerák segítségével akár a kanapénkon üldögélve is bekukucskálhatunk a madarak fészkébe. A Hortobágyi Nemzeti Park honlapján keresztül megfigyelhetjük a réti sas és a parlagi sas fészkét és etetését is.

(Kép: nimfea.hu)