Jump to content

Fitness-termi zajok

2014. 02. 27. 11:00

Mindamellett, hogy a kutatók szerint nem csak a teljesítményt javítja, hanem feszültséglevezetésként is funkcionál, megoszlanak a vélemények arról, hogy a hangosan nyögő sportolókat engedjék, vagy egyenesen kitiltsák az edzőtermekről és teniszpályákról. Különösen, mivel ez utóbbi helyen versenyek során bosszantóan figyelemzavaró hatással is bírhat egy lármásan sikkantgató játékos.

2006-ban egy testépítőt azért utasítottak ki a Planet Fitness Klubból, mert hangoskodásával megszegte a ház szigorú nyögés-mentes szabályozását. Nem sokkal ezután egy férfit megtámadtak a New York-i Equinox edzőtermében, mert túlságosan zajos volt a spinning órán. Ezek nem kirívó, szokatlan esetek, biztos sokunkkal előfordult már, hogy olyan helyen edzettünk, ahol a környezetünkben valaki hangosan fújtatott, hörgött, nyöszörgött, vagy rikkantgatott. Felmerül tehát a kérdés, vajon mennyiben járulnak hozzá ezek a hangeffektek teljesítményünkhöz, és lehet-e tenni ellenük valamit?

Tisztán tudományos szempontból vizsgálva akkor adunk ki nyögő hangot, amikor teljesen, vagy részben elzárt hangszálakkal szemben fújjuk ki a levegőt, - állítja Dennis O’Connel, fizioterápiás professzor. -Ezek a légcsőben található izomszövetek sima be- és kilégzésnél ellazult állapotban vannak. Ám ha kilégzéskor megfeszülnek, az némi zajjal jár.

Belissa Vranich pszichológus szerint sportolás közben azért adunk ki zajosabb hangokat, mert ezáltal tudunk nagyobb erőt kifejteni, több súlyt felemelni, messzebbre dobni, és keményebben ütni. Gondoljunk csak a teniszre: nehéz úgy megütni erősen a labdát, hogy közben nem adunk ki hangot. Amikor súlyt emelünk például, beszívjuk a levegőt, majd lent tartjuk pár pillanatig. Ezáltal a testünk közepe összepréselődve merevvé válik, hogy így is stabilizálja és védje a gerincünket az esetleges sérülésektől. Emiatt a nyomás miatt, amikor végre kifújjuk a levegőt, és kiengedjük azt a rengeteg energiát, szinte lehetetlen nem nyögni. A nyögés teljesítménynövelő hatását diákokon vizsgálva O’Connel arra jutott, hogy a hangeffekt több, mint 7km/órás sebességgel növelték teniszezés során a szervák gyorsaságát.

Ám mielőtt boldogan átadnánk magunkat az önfeledt nyögdösésnek és sikkantgatásnak, érdemes megjegyeznünk ezzel kapcsolatban még egy dolgot. Míg sportolás közben produkált hangoskodás természetes reakciónk, Vranich elismeri, hogy a szükségtelen, vagy eltúlzott nyögés mások számára igencsak kiborító lehet. Annak a fajta tesztoszterontól fűtött, állati hörgésnek, mely az adrenalin-szint felpumpálásán felül az ellenfelet hívatott megfélemlíteni, inkább pszichológiai, mint fiziológiai okai vannak. O’Connel kiegészíti mindezt azzal, hogy megjegyzi: bár a hang kiadása fokozhatja a teljesítményünket, a zajongást lehet kontrollálni. Léteznek olyan csendesebb légzéstechnikák, amivel ugyanilyen kiváló teljesítményt érhetünk el.

Kép forrása: buysteroidz.blogspot.hu