Jump to content

Egészséges szinten létezhet?

2019. 12. 09. 19:00

A szerelem csodálatos érzés, de egyben veszélyes is lehet, ha az érzelmeket nem tudjuk megfelelően kezelni.

A kapcsolatok megrontója sok minden lehet, hiszen külső és belső tényezők egyaránt hatással lehetnek arra. A jó párkapcsolathoz alapvető eleme a szerelem, de még akkor sem biztos, hogy ki tud teljesedni, ha a féltékenység, a bizalmatlanság állandósul.

Sok rémtett után olvashatjuk, hallhatjuk a médiában azt, hogy féltékenységből elkövetett gyilkosság. A féltékenység tehát egy olyan negatívum, amely egyáltalán nem jó irányba viszi a szerelmeseket. Se azt, aki féltékeny, mert állandó rettegésben van amiatt, hogy elveszíti párját. Azonban az érem másik oldalán lenni sem a legegyszerűbb, hiszen a folytonos féltékenykedés felőrölheti az érzelmeket, az állandó bizalmatlanság a szerelem meglétét teszi semmissé.

Féltékenynek lenni és féltékeny emberrel együtt lenni is kínzó. Az állandó kételyek, a bizalmatlanság arra készteti a féltékeny felet, hogy keressen, kutasson, talál-e valamit, amivel párját lebuktathatja. A másik fél pedig vagy megunja annak bizonygatását, hogy nem csalta meg párját, vagy belefásultságában már nem is törődik vele.

Érezhetően a féltékenység nagy rombolást tud tenni a kapcsolatokban, amennyiben nem képes valaki azt kordában tartani. Azt szokták mondani, hogy a féltékenység tönkre teheti a párkapcsolatot, de az egészséges féltékenység mégiscsak szükséges a kapcsolatokba. Hogy is van ez?

A féltékenység kiváltó oka z alacsony önértékelés vagy a kisajátítási vágy szokott lenni. Szerelem esetén a féltékenység akkor alakul ki, ha birtokolni akarjuk szerelmünket. Egy ember sincs a birtokunkban még akkor sem, ha azt mondja, hogy szeret, így uralkodni sem tudunk felettük. A féltékenykedés mégis annak próbálja, hogy birtokunkban tartsuk párunkat. Ez valójában annak a kivetülése, hogy bizonytalanok vagyunk saját magunkban.

A féltékenység lehet tudatos, amely akkor merül fel, ha konkrét indok van arra. A tisztázással maga az érzés is megszűnhet, de aki betegesen féltékeny, annak nem szükséges semmilyen kiváltó. Önmaga generál olyan helyzeteket, amelyek miatt tombol benne a féltékenykedés. Ebben az esetben tehát egyáltalán nem kell okot adni ahhoz, hogy a másik félben kialakuljon a féltékenység. Ez tehát a beteges féltékenység, de létezik féltékenység egészséges szinten?

Olyan nincs, hogy az ember élete során ne legyen féltékeny, de ez azt is jelenti, hogy nem a megfelelő személy mellett kötött ki. Ha az igazit találja meg, aki mellett szabadnak érezheti magát még a kapcsolatában is, akkor ott a féltékenység nem létezik.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)