Jump to content

Párterápia szakember nélkül

2018. 08. 05. 19:00

A jó kapcsolat fenntartásáért tenni kell, és ez nemcsak a barátságokra, a munkakapcsolatokra igaz, hanem a párkapcsolatra is. Egy pár életében lehetnek nehezebb szakaszok, amelyeket át kell vészelni, közösen kell megoldani.

A párterápia ma már arra ad lehetőséget, hogy a párok tagjai kimondják azokat a vélt vagy valós sérelmeket, amelyek a felszín alatt fortyogtak, a szakember pedig igyekszik megoldást találni arra, hogy ne válás, szakítás legyen a kapcsolat vége. Ha az érzelmek mélyek, és mindkét fél hajlandó tenni azért, hogy jobb legyen a hangulat, megoldást találjanak a problémákra, akkor visszafordítható a kapcsolat végleges megromlása. Haldokló kapcsolatban nemcsak azok lehetnek, akik állandóan veszekednek. Vannak olyan párok, akik kerülik ugyan a konfliktusokat, de éppen ez a nem beszélés távolítja el egyre inkább őket egymástól. Még a jól működő kapcsolatot is lehet azonban erősíteni úgy, hogy párterápiára sem kell járni. Azaz saját, otthoni kivitelben meg lehet oldani, de ehhez mindkét félre szükség van.

A kommunikáció a jó kapcsolat egyik alappillére. Azért, mert nem beszéltek a bajokról, köztetek lévő gondokról, attól azok még léteznek. Sőt ha megbeszéletlenül, megoldatlanul hagytok helyzeteket, azok nemhogy elsikkadnának, hanem egymásra rakódnak, és egymást erősítve bukkanhatnak felszínre később, ami atombomba erejű lehet az életetekben. Ezért kell sokat beszélgetni. Olyan ez, mint a szennyestartóban összegyűlő mosatlan, használt ruhák. Mivel már voltak rajtunk, beleizzadtunk, eleve büdösek, de a több ruha, több napon át állva csak még büdösebb lesz. Ugyanígy van ez a kapcsolati problémákkal is. Vagytok olyan viszonyban, hogy a másiknak tudnia kell arról, mi nem tetszik neked, és fordítva ugyanez van. A rendszeres beszélgetéssel elkerülhetitek azt, hogy valami kibeszéletlenül maradjon, ami nyomaszt és negatívan hasson a kapcsolatotokra.

A vacsora a legalkalmasabb időpont arra, hogy a családok, a párok együtt lehessenek. Ilyenkor adódik több idő a közös beszélgetésre. Használjátok ki ezt az időt egymásra. Sőt rendszeresítsétek minden nap. Hasonló jó alkalom lehet a beszélgetésekre a reggeli, a reggeli kávézás, feltéve, hogy tudtok a beszélgetésre időt szánni.

Jól tudjuk, és fennen hirdetik mindenhol, hogy a hűségen kívül a jó kapcsolat alapja az őszinteség. Ez tényleg így van, hiszen kiben bízhatnál leginkább, mint azzal, akivel megosztod az életedet, az otthonodat, az ágyadat? Éppen ezért, ha már beszélgetésre kerül sor, akkor őszintén törjön fel belőletek minden, ami jó, és jól működik a kapcsolatotokban, de az is, ami zavaró a másikban, a cselekedetében. Tudnia kell arról, ha neked nem jó valami, amit ő tesz, és fordítva is így kell ennek lennie.

Haraggal sose térjetek nyugovóra, mert nagyon rossz úgy felkelni másnap, hogy nyomaszt egy megoldatlan ügy, egy vitás helyzet, ami nem lett letisztázva. Mindenkiben ottmarad a tüske, és az ilyen állapot nem segít jobbá tenni a másnapot, se a kapcsolatot.. Ha konfliktus alakult ki köztetek, azt igyekezzetek megbeszélni. Jól lehet, hogy nem találtok rá megoldást azonnal, álláspontjaitok nem közelítenetek egymáshoz, de akkor adjatok magatoknak egy szusszanásnyi időt. Aludjatok rá egyet, de harag nélkül tegyétek ezt és másnap talán még a megoldásra is rátaláltok.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: goodtherapy.org, thrivepointe.com, jillhenry.com.au)