Jump to content

Miért nem lépnek ki a bántalmazó kapcsolatból?

2016. 02. 21. 14:32

Sok nő, aki bántalmazó kapcsolatban él – annak ellenére, hogy gyakran pokoli dolgokat kell átélniük –, mégsem lépnek ki a kapcsolatból. Ennek okát kívülállóként sokszor képtelenek vagyunk felfogni, de most megpróbálunk magyarázatot találni.

Már ott tartunk, hogy „tudományos magyarázat” is született arra, miért nem lépnek ki a bántalmazott felek a rossz kapcsolatból. Egyesek szerint a családon belüli erőszak elszenvedői az agymosáshoz hasonló folyamaton mennek keresztül, a bántalmazók pedig nem válogatnak az eszközök között, hiszen egyetlen céljuk, hogy maguk mellett tartsák a bántalmazottat.

  • az önkép lerombolása

Amikor valaki teljesen uralni szeretné a másikat, akkor az önképét kezdi támadni, és olyan dolgokat kezd el sulykolni, amitől az illető megkérdőjelezi valódi önmagát. Az áldozat zavarttá és bizonytalanná válik, később pedig azt kezdi valóságnak felfogni, amit bántalmazójától kap.

  • bűntudatkeltés

„A te hibád. Te hoztad ki belőlem. Nem ütöttelek volna meg, ha jól viselkedtél volna.” Az ilyen mondatok mind arra szolgálnak, hogy bűntudatot keltsenek az áldozatban, és elhitessék velük, hogy a velük szemben alkalmazott bánásmód jogos. Ez pedig bűntudathoz, megalázottsághoz, szégyenhez és az önbecsülés elvesztéséhez vezet.

  • önmagunk elárulása

Ha valakin eluralkodik a bűntudat és a szégyen, elkezdi figyelmen kívül hagyni saját szükségleteit és vágyait; olyan döntéseket hoz, amelyek ártalmasak számára. Ekkor kezdődik el az elszigetelődés.

  • töréspont

Ekkor az áldozat már elveszítette kapcsolatát a külvilággal és a valósággal, mint olyannal. Ekkor olyan mondatok hangzanak el, mint: őrült vagy. Paranoiás vagy. Az egészet csak kitaláltad, ilyen sosem történt.  Az áldozat ekkorra már teljesen összezavarodik, depressziós és szorongó lesz, gyakran pedig idegösszeomlás következik be.

  • engedékenység és lehetőség

Amikor az áldozat már nem bír többet, a bántalmazó engedékenyebbé válik. A pozitív viselkedés hatására az áldozat hálás lesz bántalmazójának, és elkezd reménykedni. Azt hiszi, hogy ha „jól viselkedik és igyekszik”, az elnyomó fél majd kedvesen bánik vele.

  • a beismerés

Az engedékenyebb bánásmód hálát vált ki az áldozatból, ami már csodálattá fokozódik. Az áldozat ekkor ismeri be, hogy bántalmazójának „igaza van” és megpróbál végleg megszabadulni azoktól a jellemvonásaitól, ami nem tetszik a másik félnek. A személyiség ennek megfelelően megváltozik, és az áldozat egyetlen célja, hogy újra meglássa az elnyomó félben a kedvességet.

Ugyanakkor fontos felhívni a figyelmet arra, hogy van kiút a bántalmazó kapcsolatokból. Az első lépés, amit az ilyen kapcsolatot elszenvedő felek tehetnek, az az, hogy beszélnek róla.

 

www.huffingtonpost.com

Fotó: pixabay.com