Jump to content

Nem az vagy, akit a tükörben látsz

2021. 04. 05. 19:00

A fotók a múltat tükröző rögzített emlékek, amelyeket mindig szívesen veszünk elő nosztalgiázni. Ma már életünk részévé vált a fotók készítése.

Egyre kevesebb nyomtatott fotót tartunk otthon, de a telefonok, számítógépek memóriái, a külső adathordozók ma már hatalmas mennyiségű digitális fotót tárolhatnak. Már nyomtatott forma nélkül is bármikor megnézhetjük a korábban készült fotókat. Azokat a fotókat szeretjük a közösségi oldalon is megosztani magunkról, amelyekkel elégedettek vagyunk. Csakhogy ebből elég kevés lehet. Veled is előfordult már, hogy nem tetszettél saját magadnak? Megvan erre a magyarázat.

Miért van az, hogy másnak látjuk magunkat a fotókon, mint amit a tükörben vagy amilyen képet alkottunk magunkról?

Gondoljunk csak arra, hogy vannak olyan tükrök, amelyek ugyan tükörképünket mutatják, de némileg torzítva. Az egyik kövérít, a másik slankít. Ez utóbbit sokkal jobban kedveljük és ilyen tükörrel szerelnénk fel otthonunkat legszívesebben.

Most akkor mi is van? Amit a tükörben látunk, az sem a teljes valóság? A tükör visszaadja a színeket, a ruha fazonját, amit viselünk, de mivel testünk nem tökéletesen szimmetrikus, így ahhoz a képhez szokunk hozzá, hiszen önmagunkat a tükörben látjuk leginkább. Amikor azonban kép készül rólunk és azzal is szembesülünk, olyan, mintha nem teljesen saját magunkat látnánk azon. Ebből a szemszögből önmagunkat kissé idegennek látjuk.

Amikor úgy érezzük, hogy jól nézünk ki és ez a pillanat alkalmas lenne arra, hogy azt meg is örökítsük, nem biztos, hogy a fotón szereplő önmagunkkal is pontosan ennyire elégedettek lennénk.

Természetesen nem mindegy, hogy milyen szögből, milyen fényhatás és eszköz áll a rendelkezésünkre, amikor a fotó készül rólunk, ugyanis ezek mind torzítani képesek, hol előnyös, hol pedig előnytelen módon.

A mai világban már a filterekkel és a különböző képszerkesztőkkel is könnyedén módosítani, szépíteni lehet a képeken, de ez önmagunk és mások átverése. Ezek használata nem javasolt csak azért, hogy magunkat szebbnek tüntessük fel.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: pixabay.com)