Jump to content

A jó fogkefe

2019. 04. 09. 19:00

A személyes higiéniához a testünk vízzel való megmosásán túl sokkal többet jelent, sokkal több mindenre kiterjed. A tusfürdő és a parfümök használatán túl ügyelni szükséges a fogaink védelmére is.

Nemcsak azért, hogy a kellemetlen szájszagot elkerüljük, hanem még inkább azért, hogy fogaink egészségét a lehető legtovább fent tudjuk tartani. Már csak azért is célszerű, mert az kihullott fogak pótlása drága mulatság. A fogaink épségének megőrzése lenne tehát a legfontosabb teendő, amelyre számos fog- és szájápolási eszköz lehetőséget teremt. A legáltalánosabb ezek közül a fogkefe és a fogkrém.

A megfelelő higiéniához alapvetően hozzátartozik a fogkefe használata. Természetesen a fogkeféhez fogkrém is szükséges, hogy kellemes illatú is legyen a szánk, emellett pedig megfelelő védelmet biztosítsunk a fogainknak. Így kettőt ütünk egy csapásra. Az sem mindegy, hogy milyen fogkefénk van.

Már csak azt lenne jó tudni, hogy milyen a jó fogkefe. Hatalmas választék áll a rendelkezésünkre, ha fogkefét szeretnénk vásárolni. Ugyanez van a fogkrémekkel is. Sok esetben csak a kipróbálás után derül ki, hogy kedveljük-e a fogkrémet vagy sem. A boltban ugyanis nincs lehetőségünk kipróbálni. A fogkefét sincs, hiszen azok is műanyag csomagolásban vannak, de a sörte megnyomásával képet kaphatunk arról, hogy a kefe sörtéje puhább-e vagy keményebb.

Ha abból indulunk ki, hogy a kemény sörtéjű fogkefe sokkal intenzívebb tisztítást adhat a fogaink számára, akkor tévedünk. Ahhoz, hogy el tudjuk távolítani a fogak romlását okozó baktériumokat, akár egy puha anyag is elegendő lenne, így kemény sörtékre egyáltalán nincs szükség. A közepes keménységű, vagy még inkább, a puha sörtéjű fogkefe sokkal ideálisabb választás.

A jó fogkefe tehát nem erős szálú sörtékből áll, hanem puhább és minél sűrűbbek a szálak, annál hatékonyabb tisztítást adhatnak. Azt gondolnánk, hogy a rugalmas fogkefe fej ideális a fogtisztításhoz, azonban ez talán mégsem igaz. Az egyenes fogkefék fejét sokkal precízebben tudjuk irányítani a fogak felszínén, így jobban is tisztítanak. Minél kisebb a fogkefe feje, annál biztosabb, hogy olyan zugokba is precízebben eljut, mint a nagyfejű fogkefe. Ez főleg a hátsó, megközelíthetetlenebb területekre vonatkozik.

A fogaink épsége a mai világban nagy kincs, ezért nagyon sokan odafigyelnek azok fehérségére, állására is. Sok fiatal használ fogszabályozó eszközöket, és esetükben még fontosabb a megfelelő fog- és szájápolás. Esetükben a hagyományos fogkefén túl az egy csomós fogkefe használata is ajánlott. A fogmosás után a fogszabályzó környékén megtapadt maradékot ezzel az eszközzel könnyebb eltávolítani.

Ha megtaláltuk a sűrű szálú, puha sörtéjű fogkefét, akkor is illendő negyedévente lecserélni az egész család fogkefe garnitúráját, mert ugyan az agyonhasznált fogkefén lévő baktériumok, vírusok elpusztulnak néhány nap alatt, ám a túlhasznált fogkefe egyáltalán nem tölti be a jól funkcionáló eszköz szerepét, de még esztétikailag is rosszul mutat a fürdőben. A viseltes fogkefék sörtéi ugyanis kifelé fognak hajlani, és mivel már így nehezebb ugyanazt a tisztító hatást elérni, mint az új kefével, ezért nagyobb mechanikai nyomást fogunk a fogkefére gyakorolni, így a tisztítás sem lesz megfelelő, és megsérthetjük az ínyt, valamint a fog nagyobb kopását eredményezhetjük.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)