Jump to content

A női táskák rejtelmei: az ajakbalzsam, szájfény

2019. 03. 07. 19:00

Sok női táskában rejtőznek nagyon fontos eszközök azért, hogy elérhető közelségben legyenek, ha szükséges. Természetesen a többségéhez hozzá sem nyúlnak legtöbbször, ezért a női táskák igazi túlélő készletnek számítanak.

Nem irónia ez, vagy ha mégis, akkor önirónia. Ha a női nemet erősítjük, akkor nézzünk csak bele táskánkba. Mi az, amit az elmúlt héten nem használtunk egyáltalán? Mi az, amihez az elmúlt hónapban sem nyúltunk?

No, de most nem is arra hegyezzük ki ezt a cikket, hogy mi az, ami a táskában rejtőzik, de mégsem használjuk. Sokkal inkább olyan használati tárgyat említünk, amely a legtöbb nő számára fontos. A rúzs, a szájfény és az ajakbalzsam valamelyike a női táska kötelező kelléke lehet. Azt mindenki szereti és igényli is, hogy az ajkai puhák és fényesek legyenek. Még ha nagy ívben kerüli a feltűnő árnyalatok felkenését az ajkán, a szájfény egészségessé, élettel telivé teheti a szárazabb ajkakat is. A téli időszakban kötelező táskatartozék lehet a szájfény, az ajakbalzsam a hidegtől, széltől való megóvás miatt, és ugyanezt a cél szolgálja nyáron is, csak akkor a napfénytől igyekszünk megóvni szájunkat.

Talán nincs is olyan nap, amikor nem érinti a puhaságot és fényt kölcsönző ajakbalzsam a szánkat, de vajon lehet-e túl sokat használni? Ezek a termékek arra vannak kitalálva, hogy hidratálják a száraz ajkakat. Mire észrevesszük magunkat, mindennapossá válik a használatuk, táskánk állandó lakójává válik.

Szakemberek szerint egyáltalán nem mindegy, hogy milyen termékeket használunk minden nap. A téli szájszárazságot az okozhatja, hogy mivel kint hideg van és fázunk, ezért a szervezetünk nem is úgy jelzi a vízhiányát, mint nyáron. Nyaranta nem felejtkezünk meg a folyadékpótlásról, de télen hajlamosabbak vagyunk, mert más a hőérzetünk, ezért az ajkainkon is jelentkezhet a dehidratáltság. A levegő páratartalma is alacsonyabb télen, amely ugyancsak a száj száradásához vezethet. Egyes ajakbalzsamok az ajkak bőrrétegeinek mélyéből elvonják a vizet és az kerül a felső rétegbe, ettől tűnik fényesebbnek, és repedezett bőrtől mentesebbnek, de valójában nincs orvosolva a test dehidratált állapota. Más erre a célra kifejlesztett ajakbalzsamok pedig a bőrnek azt a legfelső rétegét távolítják el, amely ki szokott repedezni, ám ezzel együtt nem is olyan ellenálló az ajkunk a környezeti hatásoknak, vagyis a problémát csak fokozzuk.

Főleg olyan ajakbalzsamokat érdemes használni, pláne hosszú távon, amelyek olajos, zsíros hatásúak és természetes anyagból készülnek, mert ezek olyan plusz védőréteget képeznek az ajkakon, amelyek megvédik a környezeti hatásoktól, de nem ártanak az ajkaknak, nem vonnak el vizet a szervezettől.

A méhviasz, lanolin, vazelin, olívaolaj tartalmú ajakír használata a javasolt, és érdemes odafigyelni még a téli időszakban is a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásra.  

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)