Jump to content

Mivel fogyj télen? Segítünk!

2019. 01. 15. 19:00

Van, aki újévi fogdalomként kezdett bele diétába, életmódváltásba, míg mások mindenféle fogadalom nélkül is elszánták magukat arra, hogy az ünnepi dőzsölés után visszább kell fogni az evést.

Tavasszal szoktak belekezdeni legtöbben a fogyókúrába, mert aki tudatosan készül a fürdőruha korszakra az ennyi időt minimum szán magára azért, hogy a télen összegyűjtött zsírpárnáktól megszabaduljon. Tavasszal az idő is sokkal jobban kedvez annak, hogy mozgásra bírjuk magunkat akár edzőteremben, akár a szabadban. Sokunkat felszabadít az az érzés, hogy a nappalok egyre nyúlnak, így munka után akár egy óvatos kocogásra is hamarabb rászánjuk magunkat, mint most. Talán még az ételek közötti választék is több. Ma már sokféle termékhez hozzá lehet jutni, mégis a téli időszakban mintha minden nehezebb lenne. Kevesebbnek tűnik a kedvünkre való, azaz inkább a diétához, fogyókúrához is illő élelmiszer. Van olyan, csak tudni kell, hogy mi az, ami az egészségünket, a fogyásunkat is támogatja.

Gyümölcsből megtalálhatók a citrusfélék, amelyek ilyenkor bőséges C-vitaminnal láthatnak el, emellett a teát ízesítő citrom alapélelmiszer otthon. Kiváló fogyókúrás gyümölcs a grapefruit is, amely kissé savanykás és kesernyés ízével talán nem mindenki kedvence, pedig ha étkezés előtt elfogyasztunk egy grapefruitot, akkor nemcsak C-vitaminhoz és rostanyaghoz juthatunk, hanem hozzájárul a zsírégetéshez is edzések során.

Az almát ilyenkor rendszerint fogyasztjuk, de csak kevesen kapnak rá a gránátalmára, pedig antioxidánsokban igencsak gazdag gyümölcs. A magas rosttartalmú magjainak köszönhetően kevésbé érezzük magunkat éhesnek.

Azt mondják, hogy a csípős ételek is segítik a fogyókúrát. Nos, mi magyarok amúgy is szeretjük a csípős paprikát, de fogyókúra idején még inkább ajánlott, ugyanis a kapszaicin, amelyet a paprika tartalmaz  – ez adja a csípősséget –, felpörgeti az anyagcserét.

Ha könnyű, de mégis tartalmas reggelivel szeretnénk a napunkat elindítani, akkor érdemes zabkását készíteni. Magas rosttartalmának köszönhetően ebédig könnyedén ki lehet bírni úgy, hogy nem azon jár az eszünk, hogy éhesek vagyunk. Sőt, még ebédre is nagyobb esély van arra, hogy kevesebb ételt veszünk magunkhoz a reggeli zabkása után.

A folyadékban zselésre duzzadó útifűmaghéj is sokáig teltségérzést biztosít, és rosttartalmának köszönhetően egészséges, tisztítja a beleket, vagyis pörgeti az anyagcserét. Az árpa az útifűmaghéjhoz és a zabkásához hasonlóan működik. Teltséget biztosít a gyomrunknak, így nem foglalkozunk annyit az étkezéssel.

A chiamag a fentiekhez hasonlóan telíti a gyomrunkat. A belőle készült puding gyümölccsel megbolondítva csak növeli a rost- és tápanyagtartalmat, valamint a jóllakottság érzését.

A sárgaborsó és a csicseriborsó is jól telíti a gyomrot. Magas fehérjetartalmuk miatt tovább érezzük magunkat jóllakottnak.  

Ne bánkódj, hogy még tél van, a fogyásodat így is bőven tudod mivel támogatni, csak fel kell azokat (újból) fedezni!

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)