Jump to content

Őszi díszben a kertünk

2015. 10. 12. 16:00

Az ősz nem azt jelenti, hogy minden kopár is sivár lesz, felkészülvén a télre. Igazi színpompát varázsolhatnak a színesben tündöklő levelek, de számos növény ilyenkor mutatja meg a világnak a virágát.

A virágoskert nemcsak tavasszal és nyáron mutathatja meg díszét, hanem ősszel is, ugyanis nagyon sok növény virágzik ősszel is. Nemcsak a virágos növények nyújthatnak színorgiát szemeinknek, hanem a lombos, bogyós növények, de a kérgek, mint díszítő és fedő elemek is érdekes színhatást biztosítanak kertünknek. Szeptember végén és október elején (azaz most) érdemes az őszi virágok elültetése. Ez persze nagyban függ attól, hogy milyen az adott vidék éghajlata. Kertünkbe ültethetünk olyan egyévi, hideget is tűrő növényt, amelyek megörvendeztetik szívünket, lelkünket még a zordabb őszi időjárásban is. Az ilyen növények ráadásul több színben is előfordulnak, így varázslatossá lehet tenni a kertet.

Ültethetünk körömvirágot, árvácskát, oroszlánszájat is. Habár nagyon hamar ledobják virágaikat, mégis egész ősszel pompáznak a liliomok, ciklámenek, őszi kikericsek. Kitűnő választás az évelő, ősszel virágzó krizantém és őszirózsa is, amelyek folyamatosan virágoznak és buja növényzet formájában ékesítik kertünket.
A krizantém hazánkban egyben az ősz jelképévé is vált. A közelgő hallottak napja kedvelt temetővirág. Vágott virágként is árulják, de némelyik fajtája cserépben is megél. Viráguk formáinál csak színük változatosabb.
Az őszi napfényvirág olyan évelő, amely egészen október végéig virágzik és sárga, barnássárga, barnásvörös virágaival kápráztat el.
Őszi kerti növényünk lehet a pompás varjúháj, amelynek nagyméretű virágzata világos és sötétebb rózsaszín lehet.
Az őszirózsák gyakori lakói a kerteknek, főleg azért mert nagy faj és fajtaválasztékot mutatnak.
A tarackoló kékgyökér egy elfekvő szárú félcserje, amelynek virágai kobaltkékek, míg őszi lombja bronzvörös. Ez a hosszú életű növény sokáig kápráztatja el szemeinket.

Ha igazi színpompát akarunk udvarunkra varázsolni, a piros begónia, piros krizantém kombinálható ezeknek a virágoknak az enyhébb színtónusaival is. Az őszi sisakvirág csodálatos kék színével, fürtös virágzatával októberben is megörvendeztet. Nem árt tudni, hogy allergiás bőrreakciót válthat ki, úgyhogy kisgyermekes családok kertjébe nem.

A bokrok, a cserjék és a fák is színeket és formákat adhatnak a kertünknek. A levelek még csak most kezdik meg színüket változtatni. A sárga, vörös, rozsdaszínű levelek különleges hatást keltenek. Ezeken kívül a zöldségek is színezhetnek, hiszen a zöldség mellett a viráguk is dísze lehet a kertnek. A díszfüvek ősszel pompáznak leginkább. Ősszel lombjaik barnává válnak, bogyóik is színt adnak a növénynek.

Kertünkbe nemcsak növényeket vihetünk, hogy feldobják az őszi hangulatot, hanem számos díszítő elem létezik: szobrok, madáretetők, lugasok, kerti bútorok, kövek, kerti tavak.

(Kép forrása: hdwpics.com)