Jump to content

A fogyás elengedhetetlen jótanácsai

2015. 01. 05. 08:23

Az újévben te is meg szeretnél szabadulni néhány kilótól? Nincs jó hírünk: keményen meg kell dolgoznod érte, hiszen a hatékony és tartós fogyáshoz teljes életmódváltásra van szükség az étkezés és a mozgás terén. Ám akad néhány elengedhetetlen tény, melyek betartásával könnyebb lesz a dolgod!

1. Ne tűzz ki elérhetetlen célokat
Lehet, hogy 20 kilogrammtól kellene megszabadulnod, elsőre mégse ezt a mennyiséget tűzd ki célul, mert nagyobb az esély, hogy csalódsz. Tűzz ki rövidebb távú és elérhető célt: például leadsz 3 kilót a hónap végéig... Ez esetben sokkal nagyobb a sikerélmény esélye, kisebb a kudarcé, és még kellemes meglepetésként is érhet, ha esetleg még többet sikerül fogynod.

2. Legyen terved

Megkönnyíti a dolgod, ha felkészülsz a tudatos életmódváltásra. Vasárnap délelőtt ülj le, és 30 perc alatt tervezd meg a következő hét összes étkezését. Majd menj el a boltba, és a lista alapján vásárolj be mindent a következő hétre. Úgy könnyebb lesz egészségesen étkezni, ha minden hozzávaló megvan otthon az egészséges ételekhez. Ugyanez vonatkozik a mozgásra is: tervezd meg, mikor lesz időd elmenni futni, az edzőterembe és előre jelentkezz be a különböző órákra, tornákra, edzésekre.

3. Ne hagyd ki a reggelit
Ha nem reggelizel, attól nem fogsz többet fogyni. Sőt, egy finom reggeli hatalmas lökést adhat az emésztőrendszerednek. Egyél magas protein tartalmú ételeket, mint tojás, vagy cukor nélküli görög joghurt, esetleg teljes kiőrlésű ételeket.

4. Mértékkel
A fogyást nem koplalással és éhezéssel fogod elérni, ezért ne mondj le az ételről. Csak tarts mértéket. Ne vegyél semmiből kétszer, és ne a legnagyobb adagot kérd mindenből.

5. Vezess kalóriabeviteli naplót
Ha nem tudod, mennyi az ideális kalóriabevitel, írj le mindent, amit megeszel. A tartós és látható fogyáshoz hetente 3500 kalóriát kell elégetned és/vagy ennyivel kevesebbet bevinned. Ez napi 500 kalóriát jelent. Vezess táblázatot a bevitt és ledolgozott kalóriamennyiségekről, hogy könnyebben számon tartsd a folyamatot.

6. A rost a barátod
Annak érdekében, hogy ritkán érezd magad éhesnek, fogyassz minél több magas rost tartalmú ételt, melyek telítettség érzetet váltanak ki, így elkerülhető a felesleges nassolás. (Ilyen az avokádó, a málna, a bab, a brokkoli, a körte, a lencse, az articsóka, a zöldborsó, stb.)

7. Felejtsd el az iható kalóriákat
A legötbb fogyni vágyó egy dolgot felejt el: hogy nem csak az ételben van kalória, hanem az italban is. Minden, amit cukorral iszol (kávé, tea, rostos és szénsavas üdítőitalok, alkohol) lassíthatja a folyamatot. Tessék elfelejteni az üdítőitalokat, cukor nélkül inni a kávét és a teát, kevesebb alkoholt fogyasztani! Amúgy is az ásványvíz a legegészségesebb, nem csak a kilók, hanem a bőröd miatt is.

8. Nassolni lehet, de mértékkel
Egy nassolás ne legyen több 150 kalóriánál!

9. Tarts otthon egészséges nassolnivalókat
Diákcsemege, olajos magvak, zöldségek, gyümölcsök. Van bennük kalória, de jóval kevesebb és jóval hasznosabb tápértékben, mint minden más édességben, nassolnivalóban.

10. Kisebb tányérok

Ne egyél nagy tányérból. Ez azt a látszatot kelti, hogy keveset eszel, és nyugodtan szedhetsz másodszor is. Étkezz kisebb tányérból, és azt se pakold tele!

11. Az étkezésre szánj időt
A legrosszabb, ha munka, tanulás vagy tévénézés közben eszel, mert ilyenkor nincs kontroll. Ha éhes vagy, hagyd abba, amit csinálsz, és ülj le az asztalhoz enni.

12. Saját készítésű ételekből minél többet
Kerüld el a gyorséttermeket, az állandó kajarendelést, a csoportos munkahelyi kifőzdézéseket. Készíts magadnak ételt, elemózsiát otthon, és hétvégén is te főzz.

13. Csábulj el, de csak picit
Időnkébt belefér egy kis csalás. Hetente egyszer nyugodtan egyél meg egy sütit, néhány kocka csokit, vagy hétvégén fogyassz desszertet. De ez ne azt jelentse, hogy fejest ugrasz a somlói galuskás tálba! Egy adag, és kész.

Hajrá, mindent bele!

(Fotók: thrive-team)