Jump to content

Mindent, amit a tejekről tudnod kell

2014. 08. 09. 20:18

Több tudós állította, hogy a tehéntej egészségtelen. Egyre több kávézóban lehet már szója, gluténmentes vagy mandulatejjel kérni a kávét. Tényleg jobbak ezek a növényi tejek vagy pont ugyanannyira egészségtelenek, mint a sima tehéntej?

Mandulatej

Ez a krémes tej lassan már mindenhol elterjed a világban, és felváltja a szójatejet. Azoknak, akik laktóz érzékenyek vagy vegetáriánusok, van egy rossz hírünk. Általában ugyanazok az anyagok találhatóak bennük, mint a sima tehéntejben, csak kevesebb kalóriával. Ezen kívül tudósok felfedezték bennük a karragént, amiről az orvostudomány még keveset tud. Ami viszont egészségesebb bennük, hogy több vitamint tartalmaznak.

Szójatej

A szójatejnek kevesebb kalóriatartalma van, és olcsóbb, mint a többi különleges tej. Elméletileg olyan ösztrogéneket tartalmaz, ami felgyorsítja a kálcium termelést. Sokan gondolják, hogy a szójatej egy méreg, ami csak erjedten egészséges. Az egyik orvos szerint, pedig napi két pohár szójatej öregíti a menstuációs ciklust.

Tehéntej

A sima, mezei tej proteint, szénhidrátot, zsírt és vitaminokat tartalmaz. Azonban olyan anyagot tartalmaz, ami megöli a jó baktériumokat a szervezetünkben és ezzel csökkenti az immunrendszerünk ellenálló képességét. Nem ajánlatos kismamáknak sem, amíg szoptatják a babájukat, mert azok az anyagok a baba testébe is bejutnak.

Kókusztej

A kókusztej a kókusz húsából készül, ami a leggazdagabb forrása az egészséges zsírnak. Segít fogyni, annak ellenére, hogy több kalóriát tartalmaz. Magas a vas, vitamin és rost tartalma. Akik Paleo diétán vannak vagy érzékenyek a gluténra, azoknak nem ajánljuk, mivel a tej gabonából származik.

Rizstej

A rizst tartják a legalkalmasabb tápanyagnak azoknak, akiknek ételallergiájuk van. Kicsit vizes állagú, és sokan nem szeretik az ízét. Inkább süteményekbe ajánljuk, mint kávéba. Fehér rizsből készül, nem barnából, vagyis sokkal összetettebb, ami azt jelenti, hogy bár kevesebb a kalóriatartalma, mint a hagyományos tejnek, mégis sok szénhidrátot tartalmaz. Ráadásul kevesebb vitamin tartalma van és ásványokban is szegény.

Forrás és képek: www.elle.com