Jump to content

Csinos egyenlő vékony?

2014. 07. 12. 16:11

Kezdjük ott: mit jelent az, hogy vékony? Régen Twiggy jutott eszünkbe, majd a kifutók egytől-egyig zörgő csontú modelljei. Ha azt hiszed, hogy napjainkban is ezt hívják „vékony“-nak, akkor tévedsz!

Sokat változott ezügyben élet-felfogásunk az elmúlt évtizedek során. Arra hamar rájöttek az emberek, hogy fogyni úgy lehet, ha nem eszünk annyit. Nincs ebben science-finction, ilyen egyszerű. Hogy mi az ami a tányérunkon maradhat, ez már kultúra és hit kérdése is, hiszen egy húsevőt meggyőzni arról, hogy zöldség-gyümölcsön és magvakon teljes értékű életet lehet élni, elég nehéz lenne, annál is inkább, mert a paleo és ahhoz hasonló étrendek elterjedésével egyre inkább a kenyér vált mára az első számú közellenséggé. Fehérje sok kell, szénhidrátból kevesebb, abból is a „jó fajta“ - azaz nem kérdés, hogy a banán valóban jobb mint a krumpli. Ezzel végülis megvolnánk, csak le kell menni 1500 kalória alá és indulhat a fogyás. Legalábbis ez volt mostanáig.

De elég-e ha kevesebbet eszünk?
‚If you dont use it, you lose it‘ – tartja az angol mondás, miszerint izmainkat igenis használnunk és tornáztatnunk kell, különben öregkorára szép lassan mindenki meggörbül, tolószékbe kerül, ha előtte nem viszi el egy halálos betegség. Vagyis a sport meghatározó ereje betört a mindennapokba, ma már nem kérdés, hogy mozogni kell, csak még nem tudjuk, hogy mit pontossan.

A futás remek, egyszerű, viszonylag olcsó, segít valóban a fogyásban, csak szalad a láb, félóra naponta, és már fogjuk érezni, sőt látni is a hatást akár egy hét után. Izmaink ettől nem feltétlenül lesznek, sőt, a rengeteg futás inkább „agár-szerűvé“ teszi a női testet, izmot építeni, formálni már kevésbé tud.

Az úszás és biciklizés szintén kiváló sport, testformáló erejük egy fokkal jobb a futásnál, ám csak bizonyos területeket fed le, és kevésbé lehet „finomhangolni“ egy-egy tájékon.

Egyre több hölgyet látunk azonban edzőteremben, méghozzá súlyt emelni. Bár az itthon látott edzőtermek alapvetően lebutítva próbálják átadni a test-formálás képességét, azaz, nem a testúlyunk használatára ösztönöz, hanem jobbára a gép csinálja helyettünk - nem túl nagy a balesetveszélye, laikusoknak kiváló.

Ellépve azonban a modern kori technikáktól, menjünk vissza az iskolai gimansztika órákra, és a tuti megodást ott találjuk! Testsúlyunk használatával –értsd: fekvőtámasz, guggolás, felülés - kiváló eredményeket tudunk elérni, és nagyon intenzív edzésben lesz részünk. (Csak próbáljuk ki, hogy 10 percen keresztül négyütemű-fekvőtámaszt csinálunk, meg fogunk lepődni az intenzitásán.) A merészebbek és tanultabbak súlyt is emelhetnek, ehhez a helyes technikák elsajátítása kulcskérdés, azonban tanfolyam vagy erre felkészült edző nélkül ne álljunk neki nagyobb súlyok megmozdításának. Kisebb súlyzókkal viszont gond nélkül lehet fekvőtámaszokat csinálni, azzal guggolni, lábat emelni, az eredmény pedig magáért fog beszélni!

Külföldön nem meglepő az idősebb korosztály edzőtermi jelenléte, nálunk még egyelőre előbb szaladnak el szüleink az orvoshoz, minthogy kezdenének sétálni napi 2-3 kilómétert.

Ahogy régen egy hölgy vagy karcsú volt, vagy teltkarcsú, mára már lehet izom nélkül vékony vagy épp izmosan vékony valaki. Ahogy az Amerikában igen népszerű Crossfit sportág hirdeti: „strong is the new skinny“, azaz kijelenthetjük: mára a sportos női test lett napjaink új vékony alkata!

Jó edzést kínánunk mindenkinek!

 

Fotó: pinterest.com