Jump to content

Tükröm, tükröm, nem érdekel a véleményed!

2014. 03. 12. 11:11

A tavasz a böjtök ideje. Egy rövid időszakra könnyedén lemondunk a húsról, vagy a kávéról, esetleg az édességről. De vajon a tükörbenézést is ilyen könnyen meg tudjuk állni? Mennyiben javíthatja hangulatunk egy hónapnyi tükörböjt?

Angliában végzett kutatások szerint egy átlagos nő naponta hetvenszer nézi meg magát a tükörben, 50%-uk pedig indulás előtt feltétlenül megvizsgálja magát benne. Igen ám, de a nők nagy többsége elégedetlen a külsejével, 39%-uk pedig egyenesen rosszul érzi magát tükörképétől, írja a Body+Soul.

Erre a problémára talált megoldást Autumn Whitefield-Madrano, amikor megálmodta a tükörböjtöt. A 36 éves new york-i blogger észrevette saját magán, hogy ha tükröt lát, azonnal megváltozik az arckifejezése.

-Bárhol, bármilyen fényes felületen láttam meg magamat, azonnal tágabbra nyitottam a szemem, beszívtam egy kicsit az orcámat, és lejjebb eresztettem az állam, hogy jobban hasonlítsak ahhoz a képhez, amilyennek magamat szeretném látni. Ettől viszont rettenetesen hiúnak éreztem magam.

Végül úgy döntött, a tükröket egy teljes hónapra mellőzi életéből.

-Sokkal nyugodtabb és derűsebb lettem. Magam is meglepődtem, milyen hamar abbahagytam az aggodalmaskodást a külsőm miatt. A böjt Whitefield-Madrano-nak annyira bevált, hogy azóta minden évben megismétli, némi engedménnyel: a sminkjét egy kis zsebtükör segítségével teszi fel reggelente, a haját pedig egy arc résznél letakart tükörben igazítja meg.

A szakemberek véleménye azonban nem ilyen derűlátó a tükörböjttel kapcsolatban. Emma Webster klinikai pszichológus sok olyan emberrel találkozott munkája során, akik egyáltalán nem használnak tükröt, mert az negatív gondolatokat ébreszt bennük.

-A tükör messziről elkerülése hosszú távon nem oldja meg a problémákat. Így sohasem lesz esélyünk arra, hogy lássuk, rossz érzéseink magunkkal kapcsolatban teljességgel alaptalanok voltak. Ismertem olyanokat akik folyamatosan magukat vizsgálták a tükörben, és olyanokat is, akik sohasem néztek bele. Egyik véglet sem jó, fontos, hogy megtaláljuk az egészséges, arany középutat. Bátran használjuk a tükröt öltözködéskor, vagy sminkeléshez, de ennyi elég is kell, hogy legyen.

Egy táplálkozási zavarokkal és testképzavarral foglalkozó szervezet munkatársa, Christine Morgan szerint bár jótékony hatású lehet sok ember számára a tükörböjt, az önmagában az alacsony önbecsülést még nem gyógyítja.

-A folyamatos tükörbe nézés inkább tünete a testképzavarnak, mint oka. A tükörböjt lehet, hogy eltereli a figyelmet a külsőnkről, ám a probléma minden esetben a fejben kezdődik el. A negatív testkép nem arról szól, hogy milyennek nézünk ki valójában, hanem hogyan viszonyulunk ahhoz, ahogyan kinézünk. Erre a tükörböjt nem jelent megoldást.

(Kép: grumpyman)