Jump to content

Szépségtrükkök a világ minden tájáról

2013. 09. 18. 11:00

Tudtad, hogy a kókusz meg a makadámdió nemcsak süteményhez kiváló, hanem akár a hajadat is széppé varázsolhatod velük? És hallottad, hogy a vadrózsa olaj nem is rózsából van? Összegyűjtöttünk néhány olyan szépségtrükköt a nagyvilágból, amelyet akár otthon is kipróbálhatsz!

A nők a világ minden táján szépek akarnak lenni, amihez segítségül hívják a náluk termő növényeket, gyakran fogyasztott italokat és társadalmilag elterjedt szokásokat is. Ha te is makulátlan bőrre és hajra vágysz, meríts ihletet más nemzetek lányainak tarsolyából! Vigyázz, mert némelyiknek a megvalósításakor azonnali desszertigényed támadhat a fenséges illattól...

Brazília: makadámdió a hajra

A makadámdió Dél-Amerikában őshonos fajtájának titka, hogy a belőle nyert olaj összetétele közel áll a fejbőr faggyúmirigyei által termelt hajvédő anyagéhoz. Így különösebb vegyi beavatkozás nélkül lehet helyreállítani a száraz haj egészségét, a hagymáktól egészen a töredezett végekig. A számos kozmetikum alapanyagát jelentő makadámdió-olajat önmagában is megvásárolhatod, és igény szerint vízzel hígítva vagy más illóolajokkal kiegészítve egyszerűen felkenheted a tincseidre pakolásnak. Bőven elég 20 percig magadon hagyni, mert rövid idő alatt is kiadósan ápol.

 

Chile: vadrózsa olaj a bőrre

A vadrózsa olaj a benne lévő transzretinolsavnak köszönhetően képes meggátolni a bőr idő előtti öregedését, valamint ellenállóbbá teszi a hámsejteket a külső és belső hatásokkal szemben. Ezt a vegyületet A-vitaminná alakítja az emberi szervezet, így helyi alkalmazás esetén a ráncok enyhítésére, a hegek kezelésére, s a terhességi csíkok halványítására is tökéletes. Az illata nagyon kellemes, de mivel valójában a külsőre csipkebogyóra hasonlító, de más hatóanyag-koncentrációjú chilei csipkerózsa magjából préselt folyadékról van szó, nem hasonlít a rózsa virágéhoz.

 

Ghána: shea vaj mindenhova

Az afrikai shea fák igazi kincset tartogatnak, és eredetileg „sí”-nek kellene ejteni a nevüket. Gyümölcsük olyan magot rejt, amiből rendkívül tápláló vajat lehet kivonni. A népi gyógyászatban sok-sok évszázada töretlen sikerrel használják az irritációs bőrproblémák kezelésére, jó például pikkelysömör, ekcéma és napégés ellen. A benne lévő egészséges zsírsavak, például az oleik- vagy a linolénsav azonnal helyreállítja a bőröd és a hajad nedvességtartalmát. A megfelelő minőségű shea vaj nem hagy maga után zsíros nyomot, maradéktalanul képes beszívódni.

 

Japán, Kína: zöld tea a pofira

Kutatások bizonyítják, hogy a zöld teát rendszeresen fogyasztó társadalmakban magasabb az átlagéletkor és kevesebb a rákos megbetegedések aránya. A frissítő italt külsőleg is alkalmazhatod. Ha éppen nincs időd arcpakolással bíbelődni, forrázz le egy filtert, nyomkodd ki belőle a víz nagy részét – de ne mindet! – és két percig masszírozd vele az arcbőrödet. Mire a filter kihűl, a bőröd is szebb lesz a rengeteg antioxidánsnak köszönhetően! A kedvenc arctisztítódba vagy –radírodba is keverhetsz zöldtea-leveleket, illetve permetező flakonba töltve sminkbarát arcpermetet készíthetsz. Gőzöléshez is szuper, hiszen a meleg hatására kinyílt pórusokba egyúttal értékes hatóanyagokat is juttat.

 

Franciaország: citrom a körömre

A vörös rúzs és körömlakk a francia nők védjegye. Míg előbbinek lemosása nem jelent különösebb kihívást – sőt, az ember lánya örül, ha néhány óra után nem kopik le magától a vad árnyalat –, utóbbi sajnos makacs elszíneződést okozhat. Még a Római Birodalom idejében sikerült meghonosítani a mai Franciaország mediterrán részein a citromot, amelynek friss leve a benne lévő savnak köszönhetően kiválóan alkalmas a probléma megoldására. Figyelem: érzékeny bőr esetén célszerű vízzel hígítanod!

 

Szingapúr: kókusz a szálló tincsek ellen

Ugye, milyen idegesítő, ha az eső vagy a köd tönkreteszi a gondosan elkészített frizurádat? Murphy törvénye ráadásul kimondja, hogy hajvasalás után mindig sokszorosára nő a zuhé kockázata. Képzeld el, hogy Szingapúrban az év nagy részében 90% fölötti a páratartalom, ami gyakorlatilag kezelhetetlen frizurával járna, ha az ottaniak nem hívnák segítségül a kókuszt. A csodás gyümölcs olaját lefekvés előtt a hajvégeikbe masszírozzák, így a szálak nem „ugranak össze” másnap hullámossá.

 

Skandinávia: csodatévő szauna

A magas hőmérséklet és a pára serkenti az anyagcserét. Nemcsak az emésztőszervek munkáját segíti elő, hanem a hámsejtek regenerációját, illetve az érrendszer átmozgatását is. Utóbbit szó szerint kell érteni, hiszen a melegben való ejtőzés, majd a hideg vízben mártózás gyorsan tágulásra és szűkülésre kényszeríti az érfalakat. Ezzel a vérnyomás normalizálódása mellett javul a bőrtónus, csökken a pattanások és a mitesszerek minősége, valamint a fejbőr fokozott vérellátásának köszönhetően a szebb haj is garantált.

 

Olaszország: tojás a frizurára

A tojásdobálás sok helyen negatív kritikának számít. Az olasz nők viszont saját magukat sem restek célba venni, hiszen két tojás fehérjét felhabosítva tíz percre a hajukra kenik. A közvetlenül hajmosás előtt végzett kúra hatása igen látványos, mivel a baromfi-ajándék összesen 13 vitamint tartalmaz, köztük A-, B-, D- és E-vitaminokat is, plusz foszfort, vasat, cinket, szelét és magnéziumot úgyszintén – a magas hidratáló értékű zsírsavakról nem is beszélve!