Jump to content

Fűszerek az ételeink és az egészségünk érdekében

2017. 04. 03. 19:00

A magyar gasztronómia szívesen használja a fűszernövényeket és a természetesnél nincs is jobb. Nemcsak az ételek íze lesz sokkal finomabb, de még az egészségünk érdekében is jót teszünk.

Újból kezdjük azt felismerni, hogy kert híján is tudunk fűszernövényeket termeszteni akár az ablakban, akár az erkélyen is. Az, hogy a fűszernövényeket maguk termesztették az asszonyok hajdanán, ismert. Ám a városiasodás során egyre kevesebbeknek adatott meg a kert, de még így is meg lehet ezt valósítani. Csak egy csippentés a saját termesztésű fűszernövényből és máris benne van az ételben az ember szíve és lelke is.

Adunk némi támpontot ahhoz, hogy mennyi hely szükséges kis fűszernövényes kertünk kialakításához. Bármilyen növényt vásárolsz, azt át kell ültetni nagyobb cserépbe, mert különben nem fog megfelelően fejlődni. A kis cserépbe (15 cm-es) megfér a majoránna. Annak bőven elég az a méret, ám közepes cserepet (20 cm) igényel a bazsalikom, az oregano, a borsikafű és a zsálya is. Nagy cserép (25 cm) szükséges a citromfű, a menta, a rozmaring és a tárkony számára. Ha a megfelelő méretű cserepet feltöltöd minőségi és elegendő termőfölddel,  az abba elültetett növényed számára elegendő napfényt és vizet biztosítasz, vagyis  a növekedéshez szükséges feltételek adottak, akkor szépen fognak fejlődni, és folyamatosan biztosítani fogják az ételeid friss fűszerezését.

A lakásod szó szerint megtelhet élettel, tehát esztétikailag is emelheti otthonod értékét, de ezentúl szervezetünkre is kimondottan jó hatással lehetnek a fűszerek. A fűszerek használata főleg a konyhában mutatja meg értékét és hatását. Egyáltalán nem gondolunk úgy ezekre a növényekre, mint gyógynövények. A gyógynövényekkel történő gyógyítás, vagyis a fitoterápia is alkalmazza a fűszernövényeket. A gyógynövények nem is mindig a betegség meggyógyítását célozzák meg, sokkal inkább a betegség kialakulásának megelőzése a cél, illetve a meglévő, enyhe betegség kezelésére irányulnak.

A fűszernövényeket csomagolva, szárított és aprított formában is lehet használni, de miért is tennénk így, ha frissen felhasználhatjuk saját növényünket, hiszen a frissnél jobb nincs is.

A zeller kimondottan hó hatással van arra, hogy az emberi szervezetből segítse kiürülni a toxikus anyagokat. Akár frissen leszedve, nyersen is lehet rágcsálni, mert kellemes leheletet biztosít. Még a fogat is fehéríti. Ezentúl salátákra, húsokra is lehet szórni belőle, mert antibakteriális hatása révén pusztítja a kórokozókat.

A petrezselyem alapfűszerünk, amelyből akár teát is készíthetünk. Nemcsak a kellemes íze miatt kedveljük, hanem enyhe vízhajtó hatása miatt is. Adhatjuk salátákhoz, frissensültekhez, törtburgonyához és zöldséglevesekhez is.

A tárkony segít a stresszes időszakban leküzdeni a nehézségeket. Főleg húsokhoz szokták adagolni, vagy a leveshez. Ízvilága igazán intenzív.

Főzés során érdemes a fűszernövényekkel mértékletesen bánni. Arra érdemes törekedni, hogy hagyja érvényesülni az étel eredeti ízét, a fűszernövény segítse azt javítani, kiemelni.

(Forrás: marmalade.hu | foodrevolution.org, casaveneracion.com, quiet-corner.com/képek)