Jump to content

Edd magad egészséges degeszre a szerelem hónapjában!

2014. 05. 10. 10:15

A május nemcsak a szerelem hónapja. A vágy fokozódása mellett tobzódnak a friss zöldségek és gyümölcsök, fűszernövények is. A piacra betérve a szivárvány minden színében tündököl ezernyi zsenge és ropogós eledel. Nem nehéz pillanatok alatt telepakolni a bevásárlókosarat.

A zöldségek és gyümölcsök egészséges étrendünk alappillérei, néhány allergizáló fajtától eltekintve korlátlanul fogyaszthatók tekintet nélkül korra, nemre. A késő tavaszi, kora nyári időszakban, amikor már bővelkedünk a hazai forrásokban is szinte kötelező napi 3-5 alkalommal való majszolás. Ezt nem is olyan nehéz betartani. Fogyasszunk friss gyümölcslevet a reggelihez. Legyen a tízórai és az uzsonna gyümölcs, zöldség. Ebédre és vacsorára ehetünk párolt zöldséget köretként, zöldséglevest, főzeléket (félkeményre főzött alapanyagokkal), friss salátát. Használjunk minél több friss fűszernövényt, melyek élénk aromái össze sem hasonlíthatók szárított formáikkal. Megkerülhetetlen lehetőség az odafigyelésre, gyümölcsre és zöldségre (és aktív, rendszeres mozgásra) épülő életmódváltásra.

Hogy miért fontosak? Mert a vitaminok természetes forrásai, tartalmazzák a szükséges ásványi anyagokat, antioxidánsokat, rostokat. Kimagasló szerepük van a naturális módon történő egészségmegőrzésben, és a sajnos népbetegségnek számító szív-, érrendszeri, illetve daganatos betegségek megelőzésében. Egészségesek, mert a magas víztartalom és többnyire alacsony szénhidráttartalom miatt még a belsőnket is megkíméljük a túlzott, felesleges, nehezen bomló anyagok bevitelétől. Kiváló szomjoltók, a ropogtatásuk jó hatással van fogazatunkra. És mint nő, aki fokozottan érzékeny a külsőségekre, hát bizony még szépek is, mesterségesen elő nem állítható színekben pompáznak, mennyei illattal csábítanak.

Próbáljuk a beszerzést piacon, megbízható zöldségesnél, őstermelőnél végezni. Akkor járunk jól, ha megtervezzük a következő néhány napot, annyit és azt veszünk, amit valóban kívánunk fogyasztani. Inkább vásároljunk gyakrabban. A megfelelő tárolással, hűtéssel nem veszítik el frissességüket. Konyhatechnológia megoldásoknál kerüljön előtérbe a kíméletesebb párolás, kuktahasználat.

Meg fogunk lepődni, hogy néhány hét elteltével kirobbanó formába kerülünk, energikusnak, jókedvűnek érezzük magunkat. Dinamikusak leszünk, buzgólkodnak bennünk a szűnni nem akaró erőforrások. Szépül a bőrünk, hajunk, körmünk, üdébb lesz orcánk. Fáradékonyságunk, alvásigényünk csökken, de legalábbis pihentetőbb a szunyálás anyagcserénk kíméletes volta miatt. A sokszor nem elkerülhető feszültebb, megterhelőbb napokat, élethelyzeteket is könnyedebben viseljük, kezeljük. S ez most nem a megmondom a tutit e fejtegetéssel, a témában sokadikként. Valóban változást hoz szervezetünkben. S ha bennünk e téren minden rendben, lelkünk is felfrissül, szellemi kapacitásunk is élénkül. Aki nem hiszi, járjon utána és kapja fel a kosarat, szaladjon a közeli piacra.

Jó vásárlást, friss portékákat a napi étrendbe!

(fotó: consumewithcare.org)