Jump to content

Titkok a grillezéshez

2014. 05. 24. 10:02

Itt a nagy grillszezon. Ami mindenkinek jó, az ínycsiklandó illatok szagolására kényszerülő szomszédon kívül. Néhány tipp, hogy a hangulat és az ízek is elkápráztassák a meghívottakat.

A grillezés szélsebes elterjedése az egykor gitárzenei aláfestéssel nyárson szallonát sütő generációnak magától értetődő volt. Ahogy változott a világ idomultunk pillanatok alatt az új szabadtéri ételkészítés egyszerűnek tűnő lehetőségéhez. Valóban nem nagyfejtörés és kihívás a tevékenység, különösen ha sikerült beszerezni a megfelelő eszközt s jól előkészítjük a hozzávalókat. A sütő lehet rácsos vagy tárcsás. Aki még nem vásárolt ne ugurjon fejest az ezer forintos ajánlatba, ha csak nem egyszer használatosban gondolkozik. Egy masszív darab megéri a beruházást, egész nyáron jó szolgálatot tesz majd.

Jobban izgat az előkészítés és a fortélyok, mert össze nem hasonlítható a sütögetés hangulata, a friss étel elfogyasztását körbelengő könnyed étkezés a normál konyhai és tálalási teendőkkel. Arról nem is beszélve, hogy egy nappal korábban a pácolással már el is végezzük a munka javát.

Friss húst vásároljunk és pácoljunk magunk. Ugye senki sem kívánja az előre pácolt – ki tudja milyen minőségű - megoldásokkal elkápráztatni a párját vagy a barátokat. A húst szeleteljük egyforma vastagságúra és ne szabadítsuk meg feltétlen a zsírosabb részektől, jól jön az még a sütésnél, szaftosabb lesz tőle.

A pácolásnál alkalmazzuk legalább kétféle receptet, a bevált mellett kísérletezzünk mindig egy újjal. Használjunk hagymát, ami nem pusztán az ízesítést szolgálja, de jó húspuhító is egyben. Alkalmazzuk akár pépesítve a pácléhez keverve. Próbáljuk a ki a friss zöldfűszerek alkalmazását a pácolásnál.

A grillezett zöldség még szebb és ropogósabb lesz, ha a sütögetést megelőzően jeges szénsavas vízbe helyezzük.

(fotó: sodahead.com)

Készítsünk saslikot, több alapanyagot egymáshoz párosítva kellemes ízkavalkád lesz a végeredmény. „Díszíthetjük”a sülő húst, megjelenhet a rácsozat mintája, lehet csíkos és keresztmintás, ha forgatunk a sütési idő felénél egyet a szeleten.

(fotó: nibblemethis.com)

Csontos hús grillezésekor a kilógó részeket csomagoljuk be alufóliába.

Remek alkalom a hétvége a grillezéshez, ne tétovázzunk sokáig.

(főfotó: backyardsimple.com)