Jump to content

A hőség mellé ezt kívánjuk: felturbózott jégkocka

2015. 07. 04. 07:10

Nézzünk körül a hűtőben, konyhában, kertben és készítsünk ezúttal a szokásostól eltérő jégkockát. Vallja be mindenki, hogy a műanyag tartók üresen állnak a fagyasztóban. Töltsd fel még reggel, néhány óra elteltével élvezheted a különleges hűsítő italokat.

Dobd bele a gyümölcsdarabot: ez a leggyorsabb, helyezz az éppen szezonális gyümölcsökből egy darabot, szeletet vagy bogyós esetén önmagát, ha lehet többet a formába. Egyetlen jégkockatartóban is keverhetjük a különböző gyümölcsfajtákat Az elkészült darabokat kancsóba, pohárba helyezve frissítő italt kapunk, a nagy melegben a legjobb pusztán vizet fogyasztani, a színes jégkockák remek társai a limonádénak.

A pürés fajta: elkészítése sem jelent nagy nehézséget. A gyümölcsöt botmixerrel vagy turmixgéppel dolgozzuk pépesre, majd töltsük meg a gyümölcspürével a forma mélyedéseit. Fagyasztás után használva a kancsóban elkészített alaplimonádéból tölthetünk magunknak és másoknak, majd mindenki saját kedvére választhat hozzá ízes jégkockát, amellyel nem pusztán a színét, de ízét is különlegessé tehetjük. Jó választás a gyümölcsök közül: eper, málna, feketeszeder, kiwi, barack. Amennyiben valaki nagyon ráér, csíkos fajtát is készíthet, egyharmad részig töltve az első gyümölcsöt, majd a másik egy eltérő szín és így tovább.

A jegeskávéhoz: készítsünk vízgőz felett elhelyezett kis lábasban, fakanállal összekeverve csokoládéöntetet. Használjunk tortabevonót, vagy megmaradt csokoládét, adjuk hozzá tejet, kakaóport, ha szükséges kevés cukrot. Az összeolvadt fenséges öntetet ezúttal nem a tortára öntjük, hanem a jégkockatartóba. Fagyasztás után már kínálhatjuk is a lehűtött hosszú kávéba beledobva, a tejszínhab mellé.

A jeges tea kedvelőinek: citromlé jégkockát ajánlunk. Facsarjunk ki minél több citromot, lustábbak keressenek magas gyümölcstartalmú citromlevet. Töltsük fel a folyadékkal a jégkockatartót és fagyasszuk le. Készítsük el a teát, ahogy szoktuk, minimálisan édesítsük, majd kínálásakor helyezzük mellé a megfagyott citromkockákat.

Virággal, a szépség mellé: terjed a virágok, virágszirmok alkalmazása a gasztronómiában, ételdíszítésben. Miért nem készíthetnénk virágszirmos jégkockát. Néhány jázmin, árvácska, rózsaszirom, egy darabka bodzavirág érdekessé teszi italunkat.

A fűszeres megoldás: gyógynövények és fűszerek egyben, mi most az italokhoz is kedvelt lehetőségeket ajánljuk, így tökéletes a limonádé mellé egy jégkocka, amelyben van menta vagy citromfű, vagy levendula. Pinacolada rajongók figyelem: helyezzünk kókusztejjel félig töltött jégkockatartót a fagyasztóba, majd a második réteg az ananászlé. Virgin és alkoholos koktélok mellé ajánlott.

Pinacolada rajongók figyelem: helyezzünk kókusztejjel félig töltött jégkockatartót a fagyasztóba, majd a második réteg az ananászlé. Virgin és alkoholoskoktélok mellé ajánlott.

 

(fotó: flickr)