A mártogatós az örök kedvenc, igazodik a szezonálisan vásárolható zöldségekhez és ízlésünkhöz. Kísérletezhetünk kedvünkre, lubickolhatunk az ízekben, színekben, kínálhatunk mellé friss pékárut, házi készítésű ropogtatnivalót, almát, hosszúkásra szeletelt zöldségeket, répát, paprikát, uborkát, cukkinit, hagymát, zellert és zellerszárat.
A sütőtökös mártogatós receptje ízlés szerint módosítható, igazodva a konyhában éppen fellelhető alapanyagokhoz:
1 db sütőtök (kb. 50-60 dkg)
1-1 mokkáskanál só és fahéj
csipetnyi frissen őrölt bors
2-3 gerezd fokhagyma
1 vaníliarúd belseje
15 dkg mascarpone
Vágjuk tenyérnyi szeletekre a sütőtököt, helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe és alufóliával lefedve kezdjük sütni. Az ínycsiklandozó illat hamar elcsábít, már önmagában, kanállal fogyasztva is remek finomság. A megsült mennyiségből kb. 50-60 dkg lesz az alap, amit kikanalazva helyezzünk keverőtálba, adjuk hozzá a kiegészítéseket a mascarpone kivételével és botmixerrel keverjük simára. Utána fakanállal keverjük össze a sajttal, majd helyezzük különböző formájú, méretű kis tálakba, mellé pedig üvegpoharakba a feldarabolt zöldségeket, ropogósakat.
Jó étvágyat kívánunk!
(fotó: thenewlywedscookbook.com)