Jump to content

Sütőtökös mártogatós! Ezt ki kell próbálni!

2015. 09. 26. 12:43

Hetek óta kapható az őszi kedvelt táplálékforrás, a sütőtök, amely számtalan elkészíthető módon járul hozzá, hogy ne csak színesebbé, de édesebbé is tegye napjainkat. Ezúttal elkanyarodunk a leves és sütemény ötletektől, a szombat délután betoppanó barátoknak készítjük elő a vendégváró falatokat.

A mártogatós az örök kedvenc, igazodik a szezonálisan vásárolható zöldségekhez és ízlésünkhöz. Kísérletezhetünk kedvünkre, lubickolhatunk az ízekben, színekben, kínálhatunk mellé friss pékárut, házi készítésű ropogtatnivalót, almát, hosszúkásra szeletelt zöldségeket, répát, paprikát, uborkát, cukkinit, hagymát, zellert és zellerszárat.

A sütőtökös mártogatós receptje ízlés szerint módosítható, igazodva a konyhában éppen fellelhető alapanyagokhoz:

1 db sütőtök (kb. 50-60 dkg)

1-1 mokkáskanál só és fahéj

csipetnyi frissen őrölt bors

2-3 gerezd fokhagyma

1 vaníliarúd belseje

15 dkg mascarpone

Vágjuk tenyérnyi szeletekre a sütőtököt, helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe és alufóliával lefedve kezdjük sütni. Az ínycsiklandozó illat hamar elcsábít, már önmagában, kanállal fogyasztva is remek finomság. A megsült mennyiségből kb. 50-60 dkg lesz az alap, amit kikanalazva helyezzünk keverőtálba, adjuk hozzá a kiegészítéseket a mascarpone kivételével és botmixerrel keverjük simára. Utána fakanállal keverjük össze a sajttal, majd helyezzük különböző formájú, méretű kis tálakba, mellé pedig üvegpoharakba a feldarabolt zöldségeket, ropogósakat.

Jó étvágyat kívánunk!

(fotó: thenewlywedscookbook.com)