Jump to content

Kénytelen vagy bent szárítani a ruhákat? Így csináld!

2021. 12. 12. 19:00

Időszakosan megjelenő probléma a mosott ruhák lakásban való szárítása. Az erkély vagy a szárítógép megoldást jelent.

Csakhogy nem minden lakáshoz tartozik erkély és nem is mindenhol adott a szárítógép sem. Ebben az esetben marad a mosógépre bízott centrifugálás, majd a lakásban való teregetés. Már ősszel megkezdődött az az időszak, amikor a szárítóállvány szinte állandó berendezési tárgyává válik az otthonoknak. Még ez is megemészthető, ha tiszta és illatos ruhákra vágyunk. A nagyobb gondot az állandó pára és a jelentkező penész okozza.

Erkély és szárítógép híján a páratartalom óhatatlanul megnő és a penészesedés megjelenésének esélye is. A megoldás ebben az esetben az, ha a száradási időt próbáljuk meg lecsökkenteni. Hogyan?

 

Mit tehetünk, ha lakásban szárítjuk a mosott ruhát?

Azonnal azt mondanánk, hogy rakd csak ki a szárítót tele a mosott ruhával az erkélyre akkor is, ha nagyon hideg van. Csakhogy ez nem opció erkély híján.

Téli időszakban a mosógépünk lehetőségeihez képest válasszuk a legnagyobb fordulatszámú centrifugálást. Ha kész van a mosás, akkor nyissuk ki a gép ajtaját, de ahelyett, hogy kivennénk a mosott ruhákat, inkább rakjunk melléjük egy száraz törölközőt és indítsunk el egy centrifuga programot. Az újabb centrifugálás során a száraz törölköző magába szívja a felesleges nedvességet. Ezzel a mozzanattal még csökkenthető a nedvességtartalom és a száradási idő lecsökkenthető.

Ugyancsak megoldás lehet, ha kisebb adagokat mosunk. Ez persze maga után vonja, hogy gyakrabban kell ezt megtennünk, viszont szárítás szempontjából nem mindegy. A kisebb adagokban történő mosás után a darabokat jobban szét lehet teríteni úgy, hogy azok ne fedjék egymást. Némi száradás után szükséges a ruhákat átforgatni.

A nagyobb darabokat külön, vállfára vagy szék vállára rakva szárítsuk. Ha vállfára akasztjuk, akkor a helyiségben minél magasabbra akasszuk fel, hogy a meleg jobban érje.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: pixabay.com)