Jump to content

Neked mi kell a karácsonyi hangulathoz?

2021. 11. 26. 19:00

A karácsony mindenki számára a szeretet ünnepét jelenti, de hogy mivel töltjük meg ezen felül az ünnepeket, csak tőlünk függ.

Az adventi időszakban megkezdődik a készülődés a karácsonyra. Ebbe beletartozik az ajándékok beszerzése, ugyanakkor a lélek felkészítését is jelenti. Elkezdünk az ünnepre hangolódni. Ez jelentheti azt, hogy karácsonyi dekorációkat készítünk vagy vásárlunk, amelyekkel kívül és belül is szépíthetjük az otthonunkat. Lassan elővesszük a díszeket, amelyek a fenyőnket fogják karácsonyfává öltöztetni. És ha már itt tartunk. Nálatok mi szokott a díszeken kívül a fára kerülni?

Sokak számára elhagyhatatlan dísz a szaloncukor. Enélkül elképzelhetetlen eleve a karácsony ünnepe, de maga a fa létezése is. Tudod, hogy mi az eredete a szaloncukornak?

 

A XV. századi Franciaországból származik a fondant, amely lényegében a szaloncukor őse. Nem tudni, hogy ennek az édességnek az ismerete hogyan jutott el hazánkba, de az biztos, hogy a XIX. századtól már fondant-szerű édesség ismert volt Magyarországon is. A nemesi, főúri otthonok fényűző fogadószobáiba vendégváró apró cukorkákat raktak. Ezeket a vendégeket fogadó helyiségeket francia mintára szalonnak nevezték. Mivel akkoriban a szalonban kapott helyet a karácsonyfa is és mivel a fenyőre is előszeretettel aggattak az édességből, így kapta a szaloncukor elnevezést az édesség.

A szaloncukrot a kezdetekben kézzel készítették, vagyis igazi kézműves termék volt. A XIX. század vége felé azonban már megjelent hazánkban is az első csokoládégyár, ahol a szaloncukor gyártásába kezdtek. A kész termékek a cukrászdába kerültek a vásárlók elé. Nem mindenki engedhette meg magának, hogy szaloncukrot vásároljon, így sokan otthon próbáltak meg hasonlót előállítani. Ebben az időszakban már szakácskönyvben is fellelhető volt a finom édesség többféle ízesítésű receptje.

Az első és a második világháború ideje alatt az emberek elszegényedtek, így a csomagolt édesség vásárlása jelentősen megcsappant. és majd csak az 1950-es éve közepében térti vissza megint.

 

Most, hogy az évnek ebbe a szakaszába érkeztünk, talán már megkezdtétek a szaloncukor kóstolót és vásárlást. A lelkesebbek azonban megpróbálkozhatnak kézműves szaloncukor előállításával. A mindmegette.hu receptje szerint haladva akár a karácsonyi ajándék mellé saját készítésű édesség is kerülhet.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)