Jump to content

A túlöntözés veszélye elkerülve

2021. 09. 14. 19:00

Szereted a szobanövényeket, de nem ismered őket, ezért a gondozásuk is nehézkes? A túlöntözés vagy a kiszárítás a növények életébe kerülhet.

Aki jártalan a növénygondozásban, az kétféle módon viselkedhet növényeivel. Úgy tesz, mintha nem is lennének és csak néha jut eszébe, akkor meglocsolja. Egyenes út a kiszáradáshoz. A másik út ennek ellentétje lehet, amikor a növényismeret hiányában is rendre meglocsolja a növényeket. Akkor is, ha nem kellene.

 

A kertészetből, a bevásárlóközpontok kertészeti osztályáról vásárolt növények megfelelő minőségű virágföldbe vannak ültetve, így egy darabig arról nem kell gondoskodnunk. A mi feladatunk a virág további gondozása, amely főleg a locsolást és a növény megfelelő elhelyezését jelenti.

Hatékony megoldás

Nem szakértőként érdemes alkalmazni olyan fogásokat, amelyek megkönnyítik a dolgunkat és biztosítják a növények szépségét. Szerencsére kitaláltak már kiváló megoldásokat. Az agyaggolyó annak lehetőségét teremti meg, hogy a növényeknek stabilabb tartást ad. Az agyaggolyónak megvan az a képessége, hogy magába engedi és magában is tartja a vizet, amelynek köszönhetően a felső talajréteget és a gyökeret is folyamatosan nedvesen tartja.  Ez a megoldás azért is nagyon jó, mert a talaj tud szellőzni, így minimalizálható a szobanövény rothadása és a gombák elszaporodását is megnehezíti.

Az agyaggolyónak hála még a növények gyökereztetése is könnyebb lehet. Egy befőttesüvegbe helyezzük el a gyökereztetni kívánt növényt, majd szórjunk két ujjnyi golyócskát a növény köré, amely meg is tartja. Töltsük fel annyi vízzel az üveget, hogy a golyók alsó részét elárassza.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay | Videó: https://www.youtube.com/watch?v=mqOqnu6ta5o)